КРИМИНАЛУ НЕМА МЕСТА У ПОЛИЦИЈИ

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

КРИМИНАЛУ НЕМА МЕСТА У ПОЛИЦИЈИ

Да и најхуманије законске одредбе, усмерене на чување достојанства запослених, могу да се злоупотребе, пример је Николе Стојановића. суспендованог вође саобраћајног сектора ПИ Бачка Паланка у ПС Бачка Паланка. А управо је то колега Стојановић урадио када је против својих руководилаца – начелника ПС Бачка Паланка Дејана Стојанова и заменика командира исте јединице Зорана Дувањака, поднео пријаву суду за мобинг. И то у тренутку када је сектор унутрашње контроле МУП-а Р.Србије покренуо дисциплински поступак против њега због „нечасних радњи којима је оштетио буџет Србије о нарушио углед полиције“.

Заправо, Стојановић је искористио климу и „фришак“ закон који се односи на мобинг, као и уверење да је веома распрострањен и да је управо он жртва мобинга. Оваква „празна прича“ имала је, по аутоматизму, „прођу“ у Вишем суду у Новом Саду а затим и у Апелационом суду у истом граду, тако да је наводни мобинг потврђен и пресудама. А то, наводно, злостављање на раду се састојало у настојању поменутих одговорних руководилаца, да заштите закон који је Стојановић увелико кршио дојављујући лицима из криминогене средине да су у саобраћајном прекршају, прећуткивао је кршења тих прописа, па је чак и остале колеге, њему подређене, наговарао да гледају „кроз прсте“ појединим прекршиоцима. Такође, иако је припадник полиције, интензивно се дружио са криминалцима. У „Републици“, порталу „Српског телеграфа“ објављена је и фотографија вајног полицајца у ноћном проводу са нарко-дилером М.П. коме је и крстио сина, а откривена је и његова веза са дилером дроге И.С. из Бачке Паланке, Осиливши се због веза са подземљем, покушао је и да (неуспешно) врши притисак на своје руководиоце, па су једном од њих, у том периоду, биле исечене гуме на службеном возилу. Због свега наведеног, Стојановићу су одузети службени пиштољ и полицијска значка до окончања дисциплинског поступка.

Зачуђује још један податак у целој овој полицијској бламажи (поред наведених судских пресуда). Сада на Стојановићеву страну стаје Струковно удружење полиције! Очигледно да су колеге – синдикалци реаговали инстиктивно – у заштиту непосредног радника, уместо да су се детаљно обавестили о каквом је колеги реч када га је поменути новински портал „частио“ насловом: “Компромитовани саобраћајац коначно долијао: Преступницима јављао како да избегну казне“. Са ставовима колега-синдикалаца, да пресудама против мобинга расте поверење полицајаца у правосуђе, СПИПС се начелно у потпуности слаже, али треба бити веома опрезан да се не дође у ситуацију да се даје подршка полицајцу који је „дебело“ загазио са оне стране закона.

Што се тиче колега Дејана Стојанова и Зорана Дувањака, они су свој професионализам доказали правовременим реговањем на незаконите радње, што само потврђује истину да инсистирање на закону није и не може бити мобинг. У тренутку када министар Небојша Стефановић са поносом објављује изузетне резултате које је полиција Србије остварила у борби против наркомафије, потпуно су бесмислене оптужбе за мобинг које суду упућује полицајац који са тим истим дилерима дроге одржава пословне, пријатељске па чак и породичне блиске везе.

Београд, 30.11.2019.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић