КОЛЕГЕ, СВАКА ЧАСТ!

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

КОЛЕГЕ, СВАКА ЧАСТ!

Са запрепашћењем и неверицом сам гледао на ТВ екрану насиље које се одвијало испред врата Дома Народне скупштине Републике Србије. Тим пре што сам годинама, по завршетку Средње школе унутрашњих послова у Сремској Каменици, управо у овој згради обављао послове обезбеђења. Такође ми је, поред овог емотивног момента, тотално неприхватљиво да било ко, из било ког политичког или неког другог разлога покушава да разбије улаз у ово највише законодавно здање. То више није акт политичког садржаја већ вандализам на који не сме да пристане ни један грађанин Србије који верује у законе који се управо у тој згради и доносе.

Наравно да су осуде овог чина стигле са многих страна и из редова власти али и од појединих опозиционих партнера, управо оних који су државном  заставом Републике Србије „куцали“ ( а заправо покушавали да поломе стакла) на улазна врата овог здања. Колеге које су биле на свом редовном задатку  oбезбеђивања „куће закона“, коректно и професионално су одрадиле свој посао не дајуће ни најмањи повод да насиље ескалира. И на томе им свака част! Оно што не треба никако заборавити јесте да полиција није била на том месту да брани ову или ону политичку странку или покрет, већ да обавља посао на који је и закон обавезује: да сузбије хулиганство, да спречи махнитање узаврелих политичких страсти оних који не умеју да их исказују на цивилизацијски начин.

Да је све могло да крене другим, још насилнијим путем, доказ су слике из не тако давне прошлости када су се изнад ове зграде извијали димови, а намештај и још ко зна шта већ, износило се у име народног бунта (било да је он био оправдан или не – крађу и палеж ништа не оправдава). У таквим приликама колеге би по ко зна који пут били „глинени голубови“ остављени да се сналазе како знају и умеју, као што се у прошлости не једанпут догађало. Због свега тога, насилни потези било које групе или странке, морају се оперативно много раније предвидети, и сходно опасности која прети, морају се унапред предвидети оперативне мере којима ће се дивљање, као што је то сада било испред Народне скупштине, предупредити далеко изван зоне објекта који је потенцијално угрожен. Дакле, пример вандализма са почетка овог саопштења указује на неопходност много већег оперативног повезивања свих сегмената безбедности у Републици Србији. Јер, често се заборавља, хотимично или не, да је полиција само један – макар и најбројнији – али ипак само један чинилац безбедности у нашој земљи.

Београд, 08.12.2019.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић