БИТИ ПОЛИЦАЈАЦ А НЕ СТРАЖАР

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

БИТИ ПОЛИЦАЈАЦ А НЕ СТРАЖАР

 

Када је потписник ових редова  пре 13 година изнео тадашњем министру унутрашњих послова Ивици Дачићу да део послова (посебно оне из области обезбеђења објеката)  које полиција ради, преузму приватне фирме – реакције није било. Игнорисана је стварност у којој су полицајци, уместо да се боре за одржавање јавног реда и мира и да делају на пољу сузбијања криминалитета, били приморани да обезбеђују поједине јавне личности, естрадне звезде, зидове појединих објеката и сл.

Ових дана приватна обезбеђења су преузела обезбеђивање појединих објеката полиције и подигла се невиђена бука уз очекиване ироничне и снисходљиве изјаве пре свега лаика, али и понеког вајног синдикалног челника из саме полиције. А заправо се, највероватније намерно, „заборавља“ да је министар финансија Млађен Динкић још 2012. године заменио полицијско обезбеђење објеката који приипадају ресору који је водио, припадницима приватних обезбеђења (објекти министарства, банке и сл.). Слично је нешто касније урадио и министар културе Тасовац, а у пословној згради Владе Србије у ул. Омладинских бригада бр. 1, половину обезбеђења чини обезбеђење из приватних фирми.

Више пута смо на овом месту упозоравали да послове обезбеђења у МУП-у Р.Србије раде колеге којима то није посао. Упозоравали смо на преплитање надлежности и на чињеницу да се многе полицијске јединице баве обезбеђењем: Жандармерија, Бригада полиције, полицијске јединице опште надлежности, УКП као и Јединица за обезбеђење (која заправо једина би требала да ради те послове). Тада смо упозоравали да је веома нерационално обученог полицијског службеника ставити да проводи радно време у кућици за одмор полицијских службеника или на пријавници неке институције (да о обезбеђивању естрадних ведета и не говоримо). Такву расипност државе скромних економских могућности као што је наша. примећивале су и колеге из иностранства када су долазили у пратњи страних државника. Свима нама је познато да Председник Републике сам бира своје обезбеђење, па се спољно и унутрашње обезбеђење Председништва врши последњих година од стране Војске Србије.

Оно што је чудно и да се нико од садашњих критичара ангажовања приватних обезбеђења, није запитао да ли су полицајци, приликом своје полицијске обуке, оспособљавани за стражарске послове. Одговор је – нису, али пошто нису могли да одбијају наређења претпостављених, савесно су обављали и ове послове, иако су свој полицијски посао сигурно замишљали потпуно другачије. Многи су од наших колега и завршили свој радни век стражарчећи испред разних објеката, испод мостова, подижући рампе на паркиралиштима објеката СУП-а, иако су као млади желели да буду брана криминалу или да буду гарант реда и мира у средини у којој су радили.

Сигурно да ће посебни објекти (о штићеним личностима и да не говоримо) бити и даље безбедносно покривени од стране професионалаца Јединице за обезбеђење.

Београд, 19.02.2020.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић