ПРЕЂЕНЕ СВЕ ГРАНИЦЕ БЕШЧАШЋА

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ПРЕЂЕНЕ СВЕ ГРАНИЦЕ БЕШЧАШЋА

 

Да политичка сцена у Србији не зна за морал и емпатију – добро је познато, али последњи случај који је пласирао у јавност уредник новинске истраживачке агенције „Бирн“ Милорад Ивановић, превазилази све границе бешчашћа. Ради се о сировим и неауторизованим подацима које је ова агенција преузела, а тичу се броја умрлих и заражених од ковида 19 у Србији од марта до 1. јуна. Три пута веће бројке преминулих су пласиране гледатељству преко једне од доста популарних ТВ емисија, што је потенцијална сензационалистичка „бомба“ чији је ефекат веома могуће узнемирење јавности.

Напомена у уводу овог саопштења да се ради о политичком чину без трунке жеље да се ионако узнемиреној јавности помогне да превазиђе тренутно стање међу грађанима, сасвим је јасна. Јер, треба имати у виду тренутак када су се ове тврдње појавиле: после избора на свим нивоима које је актуелна власт убедљиво добила што је очигледно „камен у ципели“ њеним политичким опонентима. И пошто није добро критиковати народ што је гласове дао онима којима је дао, оптужбе падају у све већој количини на носиоце власти, нарочито тамо где су грађани најосетљивији – што је тренутно пандемија короне. Никога од тих протагониста узнемирујућих вести није брига што део становништва (надајмо се веома мали) може да изгуби поверење у званичне податке, или, што је још трагичније, и у здгравствени систем и медицинско особље који се даноноћно боре за наше животе. Нису битни ни напори челника ове државе да се што брже набављају лекови и медицинска опрема за заражене грађане, за милионе Евра који се одвајају из наших џепова за све што је потребно болесницима. Не – најважније је убележити некакав политички поенчић, облатити (наводно индиректно) Кризни штаб, Владу и Председника Републике.

Овај синдикат је настао и делује у институцији која спроводи право и законе. Управо зато се залажемо да се од стране тужилаштава процени да ли у оваквим иступима у јавности има елемената кривичног дела узнемиравања јавности, посебно у околностима ове здравствене пошасти која се дешава око нас. Јер, по нама, свако би морао да одговара уколико се докаже да се служи неистинама или циљаним полуистинама. Ту политичке амбиције и институције не смеју да буду штит иза кога би се прекршиоци закона сакрили.

Београд, 06.07.2020.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић