ПОЛИЦИЈА ДЕЛУЈЕ НЕСТРАНАЧКИ

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

ПОЛИЦИЈА ДЕЛУЈЕ НЕСТРАНАЧКИ

 

Да полиција само ради свој посао и у тренуцима када је њеним припадницима угрожен живот, доказ је деловање колега приликом јучерашњих (мирних) грађанских демонстрација. То је прави одговор онима који су наше колеге оптуживали да су током дивљања хулигана претходна два дана штитили режим, политичаре на власти, одређене партије. Јучерашњим (не)поступањем све те злонамерне тврдње су демантоване, јер провокација није било, није било каменица, сузавца, флаша, физичких насртаја на припаднике безбедности па није било ни интервенција колега.

Оно што мора да буде јасно свим добронамерним грађанима Србије јесте да полицији није битно ко шета и демонстрира по улицама српских градова, него је битно да ли се нарушава јавни ред и мир, да ли се угрожавају државне институције, као и остали грађани који нису са демонстрантима и њихова имовина. Једном речи, полиција постоји да би бранила уставни поредак, позитивне законе и спречила да друштво утоне у хаос и безакоње.

Претходних дана колеге су платиле високу цену своје професионалности јер су десетине повређене од стране хулигана. Синоћ су се грађани организовали како до напада хулигана не би долазило, што је и јединицама полиције увелико олакшало поступање. Оваква реакција грађана, уз снажан одговор који су хулигани добили од полицајаца у данима када су покушали да дивљају, заправо показује на могућност сарадње оних који исказују своју политичку вољу на улицама и снага реда. Јер, полицајце не интересују и не смеју да их интересују политичка препуцавања, полиција не сме и не заузима ничију страну приликом политичких надгорњавања. Све евентуалне симпатије за поједине политичке опције, истински полицијских професионалци остављају код куће (или у гласачку кутију) а њихово деловање мора да буде без страначке острашћености. Управо то се показало претходних дана што је још један велики плус за све припаднике МУП Р.Србије. Зато колеге – као што смо и у претходном саопштењу за јавност написали – свака вам част!

Београд, 10.07.2020.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић