НЕМА ЗАБОРАВА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НЕМА ЗАБОРАВА

Синдикат полиције и полицијских старешина неће допустити да оде у заборав, а тражиће и одговорност, за оне који су били најодговорнији за покретањетзв. АНАЛИЗЕ РИЗИКА КОРУПЦИЈЕ У ПОЛИЦИЈИ. Покушај „чистке“ 1.600 наводно неподобних колега пре пар година, који су требали да буду из својих јединица прекомандовани у фамозну јединицу за процену ризика, а потом отпуштени. Да подсетимо: идеја о АНАЛИЗИ РИЗИКА КОРУПЦИЈЕ У ПОЛИЦИЈИ пласирана је из ЕУ, али су највише старешине нашег министарства почетну европску иницијативу претворили у кампању отпуштања колега. Радило се о идеји да се чак 1.600 колега отпусти, што су бројни руководиоци јединица невољно морали да ураде (неки су то и одбијали), али немали број старешина је једва дочекао да се „реши“ подређених који им нису били по вољи. Никада нам неће бити јасна и улога репрезентативнг синдиката Независног синдиката полиције који је имаао могућност (и моћ) да прекраја спискове за отпуштање, присуствујући састанцима са врхом МУП-а где су се договарали детаљи око спровођења ових активности.Свој глас против тог „цунамија отказа“, једино урадио Синдикат полиције и полицијских старешина. Обратили смо се, протествујући и указујући да приликом тих „одстрела“ нема чак ни критеријума за такву активност, и министру и директору полиције, али одјека није било. Најзад смо се обратили и председнику државе Александру Вучићу, и цела ова нечасна кампања је престала. Треба истаћи да Милорад Вељовић, тадашњи директор полиције, није желео да потпише решења колегама за прекоманду (а тиме и да оствори врата за њихово отпуштање), поднео је оставку и отишао у пензију. А наш синдикат је отада „на тапету“ садашње екипе на врху МУП-а и тражи нам се „длака у јајету“. И поред тога, тражили смо од јединице полиције, чији је посао психолошка превенција запослених, да нам дају број колега који су у том периоду извршили суицид – самоубиство јер су се нашли на поменутим списковима или су трајно оболели из истог разлога. Наравно, одговор нисмо добили. Овакав нечувени поступак челника полиције, драстично је и погоршао међуљудске односе у полицијским јединицама, који ни до тада нису били идеални, али од поменуте селекције кадрова постало је код многих све више правило да свако искључиво води рачуна о себи, без осећаја солидарности и хуманости према колегама. Још једна битна идеја из ЕУ која се тиче полиције, такође је дубоко компромитована од истих, челних људи. Ради се о „каријерном напредовању“, што је нормативно прилично добро постављено али је у пракси све остало на папиру Заправо, остало је као и пре доношења ових аката, односно пустило се на вољу и одлучивање непосредним старешинама. Том искушењу, по нашим сазнањима, поједини од њих нису одолели да „одокативно“ деле годишње оцене рада (које су пресудне за напредовање), поготову када су колегинице у питању. Наравно, ту су радиле и рођачке, земљачке и пријатељске везе а има вероватно и материјално-интересних односа који би могли да заинтересују и СУК. Оно што је члановима синдиката очигледно, то је професионално напредовање синдикалних челника. Колеге се оправдано питају како су могле непосредне старешине синдикалних челника да их предлажу за високе официре у њиховим матичним јединицама, тако да смо добили синдикалце потпуковнике, мајоре, капетане итд., иако многи од њих су највећи део времена ослобођени рада на свом редовном радном месту због синдикалних обавеза. Тиме синдикализам у полицији губи у целини, и због тога смо ми покренули иницијативу да синдикате, као у свим европским полицијама, воде професионалци које послодавац не може да корумпира. Најзад, поставља се питање да ли ће неко одговарати (јер до сада то није био случај) због ових очигледних злоупотреба положаја и моћи унутар МУП-а? Тешко да ће се то десити, јер је управо у току убрзано постављање „својих људи“ од стране садашњег руководства, тако да ће будућим челницима полиције бити практично „везане руке“ од стране њихових помоћника и најближих сарадника који сада ступају на своје функције. Овај синдикат је покренуо иницијативу да се КАРИЈЕРНО НАПРЕДОВАЊЕ ОБЈЕКТИВИЗУЈЕ и да годишње оцене искључиво зависе од резултата рада полицајаца. Покренућемо законску унуцијативу у Одбору за безбедност Скупштине Р.Србије да се формира независна комисија која ће да провери све факултетске дипломе старешина у МУП-у. Због одговорног и аргументованог реаговања СПИПС-а на многе негативне појаве и активности унутар МУП-а, много је колега, па и цивилних лица, који ступају у последње време у наше редове. Јер само тако, својом све већом бројношћу, наш глас и у МУП-у и у јавности и међу законодавцима, доносиће позитивне промене у полицији али и у држави Србији.

Београд, 18.10.2020.