ИСПРАВИТИ КАТАСТРОФАЛНО КАДРОВСКО НАСЛЕЂЕ

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТИ

ИСПРАВИТИ КАТАСТРОФАЛНО КАДРОВСКО НАСЛЕЂЕ

 

Текст пред вама је интервју који је Блажо Марковић, председник СПИПС-а недавно дао једном угледном порталу.

Председник Синдикат полиције и полицијских старешина Блажо Марковић у разговору за наш портал истиче да је кадровска политика на новоу МУП-а веома далеко од пожељње, а као пример наводи неколико смена у полицији, на које су и новинари нашег портала већ указивали.
Последњих неколико месеци, у МУП-у Србије готово непрекидно су се догађале кадровске промене, а уочи смене, бивши министар је неколико својих најближих сарадника распоредио на начелничке функције. Упућени у дешавања у МУП-у објаснили су да је разлог свему томе управо смена Небојше Стефановића, који је на овај начин желео да спречи ново руководство да прецизно испита шта је све обележило његову „владавину“.
У разговору за овај портал, председник Синдиката полиције и полицијских старешина Блажо Марковић подсећа на велики скандал са пребијањем Миљана М. испред кладионице у Новом Саду.
„Одсуство професионалног реаговања подручне полицијске управе, директор полиције Владимир Ребић окарактерисао је као грешку која се, ето, изузетно догодила, а не као „системску грешку“. Ипак, смењивање првог човека ПУ Нови Сад Милорада Шушњића указује на опште лоше стање унутар полиције Србије за које су најодговорнији они на највишим функцијама“, наводи Марковић.
Он каже да начин на који је Милорад Шушњић постављен, много тога објашњава.
„За колеге унутар МУП-а није тајна да је Шушњић постављен на предлог и инсистирање дирекора Владимира Ребића. По тој матрици, ни начелника Шушњића није, током његовог начелниковања пратио добар глас, већ напротив, све је указивало на супротно понашање које се очекује од једног тако високопозиционираног полицајца“, каже председник Синдиката полиције и полицијских старешина.
Поред тога, како наводи Марковић, пример Шушњићевог рада јесте и да је врсног инспектора из ПУ Нови Сад, Слободана Дрманца, који је беспоштедно, како тврди председник синдиката, хапсио крупне новосадске дилере, није хтео да преда захвалницу за изузетан допринос у унапређењу и развоју МУП-а, а које је, како Марковић каже, добио у Београду крајем маја 2018. године, а чији је потписник бивши министар Небојша Стефановић.
„Мислим да је јасно сада сваком Новосађану зашто је младом инспектору Дрманцу, сада бивши начелник Шушњић, подметнуо одговорност за пребијање аутистичног дечака и тиме га спречио да напредује у служби. Овом вредном полицајцу није преостало ништа друго до да се бори, заједно са овим синдикатом, да остане у служби како би прехранио своју породицу. А то је тек једна од мање важних „вајних“ активности начелника“, објашњава Марковић и подсећа да је Шушњић имао подршку од директора полиције у изјавама које је давао у јавности, али и самог бившег министра Стефановића.
На питање како је његово мишљење о новом начелнику ПУ Нови Сад Слободану Малешићу и шта од њега као председник синдиката очекује, Марковић каже да је Малешић био задужен за посебне јединице полиције и преговоре са синдикатима, за које га је лично одредио бивши министар полиције Небојша Стефановић.
„Заузео је Шушњићево место, без да има дана искуства у полицијским пословима опште надлежности. Када је неко начелник, јављају се разноврсни проблеми које треба тренутно разрешавати, а о чему полицајац који се бавио специфичним пословима посебних јединица полиције једноставно нема искуства“, наводи Марковић и оцењује да је потребно „дебело“ време од бар годину дана, само да упозна запослене у полицијској управи.
Да је кадровска политика на нивоу целог МУП-а веома далеко од пожељне, пример је према речима Марковића, смена старог и постављења новог вд начелника Сектора унутарашње контроле Радића, која је, како наводи председник синдиката, „човек бившег министра“.
„Не памти се у историји европске полиције да је неко, ко је обављао високу функцију у Кабинету министра, прешао на рад у Сектор унутрашње конроле. Ја мислим да су се нова постављења дешавала због смене Стефановића и да нови кадрови имају задатак да блокирају испитивање рада смењених и одлазећих кадрова због чега би се озбиљно преиспитивало деловање министра и директора полиције“, каже Марковић.
На питање шта је по његовом мишљењу урађено добро у МУП-у, Марковић наводи неколико ствари.
„Набављена су бројна службена возила, савремене униформе, повећане плате, граде се станови за припаднике МУП-а… Неко би помислио да је то због министра и његовог тима, али је истина по мом мишљењу да такав скок стандарда, и професионалног и личног, заслуга једино председника Вучића. Клипови које су његовом прегалаштву покушавали поједини у МУП-у да подметну, једноставно нису прекинули председникову бригу за статус и стандард полиције“, каже Марковић.
За крај, он каже да је полиција ипак на најнижим гранама и у оперативном смислу, што како каже, потврђује и случај из Новог Сада, али и у очима грађана.
„Очигледно да добар рејтинг полиције није некима на врло високим позицијама, можда чак и министарским, одговарао, а све критике за пропусте који се неминовно догађају у свакој делатности, па и у полицији, индиректно и подмукло су приписиване Вучићу. О томе смо и ми недавно писали на овом сајту да је појединима „Вучић крив за све“, као и много пута пре тога“, закључује Блажо Марковић.

Београд, 09.11.2020.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић