НЕОПХОДНЕ ХИТНЕ РЕФОРМЕ У ПОЛИЦИЈИ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НЕОПХОДНЕ ХИТНЕ РЕФОРМЕ У ПОЛИЦИЈИ

 

Када је потписник ових редова пошао у Републику Српску 15.11. о.г. није могао ни да претпостави да ће се сусрести са очигледном неажурности једне важне полицијске јединице, тачније Управе граничне полиције. Наиме, на граничном прелазу Сремска Рача затекла нас је дугачка колона возила. Радило се о прекиду струје који је трајао а трајао од 4 часа ујутро па до све 18,45 часова, којом приликом од 13,30 званично стају и агрегати. Колеге су путнике, уз много речи извињења, обавестиле да је гранични прелаз Сремска Рача коначно и затворен.

Па, у чему је „грех“ матичне управе? Једноставно у недопустивој лежерности официра те управе у седишту у Београду, који се нису „претргли“ да се дежурним полицајацима на граници помогне, јер комјутери и друга опрема једноставно не раде без струје. Колеге су звале и својим приватним телефонима, иако су били у ромингу и тражили да се ЕПС обавести, да њихови стручњаци што пре отклоне квар, јер је колона пред овим фреквентним прелазом, из минута у минут бивала све дужа. На жалост, ништа се није десило, као да државна граница није легитимација државе Србије, као да заправо то није први утисак који било која особа која долази понесе са собом. Те недеље тај утисак је био веома мучан. И немила ситуација се завршила одласком на други гранични прелаз, на Павловића ћуприју.

Овај инцидент, за који нисмо сигурни да је изолован, показује да ново руководство МУП Р.Србије има пред собом озбиљан и темељан посао. Не само онај који је прокламовао председник Републике и Влада – борба против организованог криминала – већ и борба против лежерности, неспособности, једном речи – против нерада у организационим јединицама полиције. Пример са граничног прелаза Сремска Рача је само један случај који указује на хитну потребу спровођења дубинских реформи у полицији и кадровских и системских, у шта се претходно руководство клело, али које никада нису озбиљно започете. Овај синдикат је давао подршку прокламованим реформама и указивао на правце којима је она требала да се одвија у појединим сегментима, али то није уопште наилазило на одзив код министра Стефановића, директора полиције и њиховог најужег тима. Сигурни, смо, видевши прве кораке новог руководства, да нам предстоје дани када ће реформе полиције Србије започети да се истински и пуном паром спроводе, а СПИПС ће бити њихов, надамо се, пуноправни учесник.

Део овог саопштења објављен је 22.11.2020.г. у дневном листу „Ало“.

Београд 22.11.2020.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић