НЕОПХОДНЕ ДУБИНСКЕ КАДРОВСКЕ ПРОМЕНЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НЕОПХОДНЕ ДУБИНСКЕ КАДРОВСКЕ ПРОМЕНЕ

Овај синдикат поздравља започете кадровске промене које су биле изнуђене понашањем претходног врха МУП-а, који је у последњим месецима „владавине“ вршио масовне кадровске преметачине и генералска унапређења, вероватно са циљем да се садашњем руководству онемогући преиспитивање њиховог рада. Овим саопштењем желимо да укажемо на претходна накарадна, па и апсурдна кадровска постављења, која су понајпре била условљена личном оданошћу и повезаношћу са тадашњим врхом МУП-а, него са способностима постављених руководилаца. Не ради се ту само о појединачним постављењима већ о систематском усмеравању рада полиције Србије у правцу жеља бившег министра и још увек садашњег директора полиције Владимира Ребића, и управо зато се залажемо за будуће даље дубинске кадровске промене. Крајњи ефекат неопходних кадровских промена био би враћање поверења грађана Србије у полицију, које је и те како уздрмано не само бројним аферама њених досадашњих (и још увек садашњих) челника, већ и својеврсном легализацијом лажних диплома колега, симулирања каријерног напредовања, формирање спискова за отпуштање 1.600 колега преко фамозног Сектора за анализу ризика (што је узрок суицида појединих колега који су се на њему нашли) итд.

Наше дугогодишње искуство у полицији нас је научило да промена једног човека, био он и на самом челу неке јединице, не значи много јер је и даље окружен старим помоћницима, саветницима, начелницима одељења, шефовима одсека. Многи од њих или нису професионално способни и обучени да реализују нове задатке или то не желе јер би тиме разоткрили своје претходне проблематичне радње. Супротан (позитиван) пример је Сектор унутрашње контроле на чије је чело недавно постављен адекватан руководилац и тај процес у тој једници треба наставити. Слично би требало да се догоди и у другим секторима где су очекивања истинских професионалаца веома велика. То се посебно односи на Дирекцију полиције, односно на промене које се ту жељно очекују од стране полицијских професионалаца, јер је Дирекција “жила куцавица” целокупног полицијског састава Републике Србије. Врх те јединице мора да буде прекомпонован и у њему се морају наћи прекаљени полицајци који нису ограничени једном полицијском специјалношћу, већ морају да усмеравају полицијске активности у свим правцима. Што се СПИПС-а тиче, ми смо у нашим саопштењима јавно указивали, не само на пропусте у раду МУП-а, већ и на изузетне појединце који су својим радом заслужили да се нађу на најодговорнијим местима, посебно у Дирекцији полиције, која је на жалост, у претходном периоду остала “забрањена зона” за све који нису на сва уста хвалили тадашње челнике МУП-а. Отуда не чуди наслов у једном дневном листу да је “Полиција прислушкивала БИА”. Сигурно да ће се ове тврдње подробно испитати, али знајући начин руковођења претходног врха МУП-а, овакве опасне и неодговорне акције не можемо унапред искључити. Ако се докаже да је макар део тврдњи новинара тачан, то је претња и председнику Александру Вучићу, за кога је та обавештајна агенција директно везана.

Свему напред наведеном кумовало је скандалозно кадровање, посебно у оном најосетљивијем делу полиције, Дирекцији и секторима које она покрива. Није случајно да се дешавало да појединци значајно напредују и после нестанка знатне количине дроге из магацина јединице којима су претходно командовали – што је само по себи био апсурд на који се нико није ни осврнуо. То отвара питање руковођења највећим полицијским управама у Србији што је запазио и садашњи руководни тим постављањем новог начелника на чело ПУ Београд. Поред главног града, и друге полицијске управе великих градова у Србији би морале да се подвргну детаљној контроли досадашњег рада као и кадровским променама и то на начин о коме је овде било речи,поготово ПУ.Нови Сад о томе смо већ писали а поновићемо ако буде требало.Можемо да се похвалимо да полиција Републике Србије, највише има поверења у Синдикат полиције и полициских старешина убрзо следи наставак наших Саопштења за јавност јер су откривене нове афере.

Програмска орјентација овог синдиката никада није била сукобљавање са послодавцем по сваку цену како би се стицало ново чланство (и чланарине!), већ сарадња на актуелним и стратешким питањима. Претходно руководство није имало разумевања за такав наш приступ, из само њима знаним разлозима који највероватније нису били професионални. Надамо се да се сада ситуација драстично мења на шта указују и прва кадровкс решења с којима само треба наставити и по дубини.

Београд, 30.11.2020.