НЕОПХОДНА СМЕНА ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НЕОПХОДНА СМЕНА ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈЕ

Хапшење најкрупнијих наркодилера и опсежна истрага поводом прислушкивања председника Вучића, отвара бројна питања и преиспитивања унутар полиције. Међутим, и у јавности и међу припадницима полиције, не чује се логичан закључак да би о везама са овим случајевима морао да своју реч (а богами и одговорност!) директор полиције Владимир Ребић. Јер, ко би више требало да буде упућен у криминалне токове од њега.

Директор полиције који је био у истој ложи на једном од вечитих дербија са ухапшеним и осумњићеном Беливуком за три убиства, морао би да да одговоре зашто није напустио стадион када је знао ко је поред њега. Наиме према писању медија док је Беливук вређао фудбалере Звезда то је исто радио и директор полиције Ребић из друге ложе. Самим тим појављује се сумнња на коју морају да се дају одговири и због те сумнње директору више није место на челу полиције.

Другим речима, дошло је време полагања рачуна које је покренуо, својим беспоштедним залагањем за борбу против мафије, председник Александар Вучић.

Бројни синдикати у полицији су одћутали на овај захтев првог човека Србије (изузев нашег синдиката) који је одувек подржавао опремање и модернизацију полиције. Ми смо истицали да је он највећи синдикалац јер се стандард полиције и полицајаца знатно поправио уназад неколико година. И то наше залагање није наилазило на добар пријем код пређашњег врха МУП-а, па ни код директора Ребића. Посебно када смо тражили одговорност за „брљотине“ те врхушке, када смо протествовали због издвајања 1.600 колега у фамозну анализу ризика, за шта и даље тражимо одговорност посебно Владимира Ребића. Али, сада нам се чини да Ребић неће моћи да избегне да одговори на многа, по њега, неугодна питања, а његова смена је више него логична и неопходна. Прислушкивање председника, случај Хркаловић, нарастање организоване криминалне хоботнице – све то није смело да промакне директору полиције. Истрага која је неопходно да се усмери у његовом правцу, треба да обелодани да ли се ради о неспособности, саучесништву, или о политичким стремљењима, али свакако се све мора изнети пред јавност.

Ја сам свестан да сам оваквим ставом Синдиката полиције и полицијских старешина потенцијално угрозио сопствену безбедност, али се једноставно не може прећи преко овако крупних безбедносних изазова, а не указати на директора полиције и његову могућу улогу у тим догађањима. Нит колегијалности која нас као синидикат у полицији повезује са старешинском полицијском вертикалом је веома танка и ако се, и када се определимо за политичко деловање, наша указивања на пропусте рада полиције и њених челника биће још отворенија и жешћа. Садашњи кораци новог министра г.Вулина и његове екипе који следе захтеве председника Вучића, иду у добром правцу а СПИПС овим саопштењем жели да тај правац борбе против организованог криминала усмери и према директору Ребићу чија је смена, по свему судећи неопходна.

Београд, 08.02.2020.