КОЛЕГЕ САОБРАЋАЈЦИ – ПОГИНУЋЕТЕ!

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

КОЛЕГЕ САОБРАЋАЈЦИ – ПОГИНУЋЕТЕ!

 

Неколико пута смо на страницама овог сајта, а много више на редовним месечним састанцима представника синдиката и Радне групе МУП-а за рад са синдикатима, упозоравали старешине, посебно саобраћајне полиције, да се многи саобраћајни полицајци излажу великој опасности приликом контроле саобраћаја. Јер, појављују се да врше контроле саобраћаја на необележеним местима која су по правилу недовољно прегледна и која личе на места за „сачекуше“ како би, вероватно, премашили дневну норму саобраћајних пријава за коју (испод гласа) поједини саобраћајци тврде да им је задата.

Непосредан повод садашњег обраћања директору полиције је случај потписника ових редова који је учинио прекршај – невезивање појаса у возилу у Радничкој улици код бр. 2 у 9,23 сата 09.03. 2021. год. код лакат кривине на Чукарици (што недвосмислено признаје). Није упитно ни да ли ћу платити прописану казну (наравно да хоћу) али је све остало врло упитно и опасно. Прво, опасно је што се колега саобраћајац сместио на самој лакат кривини која је сама по себи непрегледна, затим ми је пришао са возачеве стране док су га остала возила заобилазила. Тај крупни саобраћајни полицајац Дејан Новковић је на моју примедбу да може да буде озлеђен приликом таквог прилажења мом возилу које је контролисао, па чак може и да погине, дао ми је одговор (ословљавајући ме са „ти“) да ја морам да прилагодим брзину. Како, ако га не видим или се он појави на пар метара испред возила које се креће прописаном брзином за кретање по градским улицама. Добио сам и (нетражени) савет да „не бринем о његовој безбедности“. Тада сам, већ иритиран његовим арогантним понашањем, на смирен начин му одговорио оно што и многи возачи у таквој ситуацији мисле, да ја мислим не само о њему већ и о себи – зашто би одговарао пред законом због повређивања службеног лица ако је то лице крајње неопрезно у вршењу службене радње. С тим у вези је још једна наша давнашња законска иницијатива: да се пред српским судовима, као легалан доказ, прихвате снимци камера који су у возилу возача и који би приказали ко је где стајао и шта је чинио у тренутку саобраћајне незгоде. Та наша иницијатива још увек „чучи“ у неким фиокама иако би била спасоносна за људе који се нађу у описаној ситуацији.

О оваквој контроли саобраћаја која је, очигледно ван свих прописа (а верујем и противна инструкцијама које непосредне старешине дају саобраћајним полицајцима), морао би да се позабави и Сектор унутрашње контроле МУП Р.Србије. А о случају накарадног вршења контроле саобраћаја саобраћајца Новковића, обавестио сам и начелника ПУ Београд као и шефа одсека УСП. Милана Петрова који је био врло расположен да ме разложно саслуша. Јер, колега Петров је добро упознат са овим проблемом пошто је био више пута присутан на састанцима поменуте Радне групе на којима сам апеловао да се уведе ред у ове и овакве накарадне саобраћајне контроле. Очигледно да су неопходна наређења (и контроле њиховог спровођења) са највиших руководних места у МУП-у, чиме би се спречила евентуална повређивања па и погибије саобраћајних полицајаца а такође би се заштитили и грађани – возачи да нехотице буду кривично гоњени због нехата и ароганције колега у саобраћајним униформама.

Београд, 10.03.2021.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић