СТВАРНА ИЛИ ПРАВНА ЗАБЛУДА ИЛИ ПОДСТРЕКИВАЊЕ

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

СТВАРНА ИЛИ ПРАВНА ЗАБЛУДА ИЛИ ПОДСТРЕКИВАЊЕ

Србију, на радост непријатеља, потресају бројне назови афере, а међу њима и чувена „Јовањица“, иако се ту клупко није до краја одмотало. Неко је желео да представи земљу у негативном светлу, па је за „Јовањицу“ везао и Председника Републике. Да ли је све тако како је сервирано на истрази је да утврди.

Познаваоци прилика сумњају да се иза брега ваља нешто крупно, само како би се сатанизовала Србија. Због тога је битно да истрага иде до краја и да се открије на коме је кривица, ко је саучесник, да ли је неко био упознат са узгајањем марихуане у Старој Пазови? Све су то питања на којима се исцрпљује државни апарат и запостављају се за живот битне ствари, као што су болест Ковид, буџет, стандард итд.

У свему томе Јавно тужилаштво успева да заобиђе Кривични законик, прескачући законом прописане квалификације дела, чиме избегава да укаже на могуће намерне и ненамерне саучеснике.

Политичари без престанка указују на „неке политичаре“ и на „неке чланове“, а никако да кажу конкретно на кога мисле и шта знају.

Синдикат полиције и полицијских старешина нема намеру да затвара очи пред избегавањем поштовања закона од стране надлежних и жели да помогне тужилаштву да сагледа проблем звани „Јовањица“ у целој комплексности.

Кривичним закоником је члановима 28., 29. и 34. одређено шта су то стварна и правна заблуда и шта је то подстрекивање. Прописане су и казне и ослобађање од казни.

Како је саопштено, активности у „Јовањици“ су започеле у пролеће 2015. године. Јавно тужилаштво је било преко средстава јавног информисања упознато са тадашњим активностима за легализацију марихуане и са изјавама бројних стручних лица и политичара који су се залагали за то. Јавно тужилаштво није тада предузело никакве мере. Свако може, уз помоћ Интернета и Јутјуба, да се упозна са изјавама лекара, фармацеута, хемичара, тадашњих и садашњих народних посланика, партијских званичника и тадашњих и садашњих државних секретара и министара, који су се још од 2014. и 2015. године залагали за легализацију марихуане. И шта се онда десило? Колувија је дошао из Немачке, чуо и видео шта предлажу и шта желе водећи ликови Републике Србије и прионуо на посао, мислећи да је то одобрено. Нарочито уз подршку водећих политичких ликова, о чему је јавност како тада тако и данас обавештена.

Питање свих питања гласи: да ли је Колувија доведен у стварну или правну заблуду и да ли га је неко подстрекивао на чињење дела? Како је Колувија могао да зна да је дело узгајања марихуане кажњиво, када су му одређени високи функционери указивали помоћ у раду?

У 2018. години полицијски службеници су ухапсили инспектора за опојне дроге државног службеника Министарства здравља због продаје уља од канабиса, а по одређеним сазнањима у службеним просторијама Министарства здравља нађено је још неколико паковања истог уља спремног за продају. Поменути државни службеник, који се од 2014. године до данас залагао за легализацију канабиса, недавно је на телевизији Н1 саопштио да полиција и од 2020. године против њега води поступак у вези канабиса. Наведени државни службеник још увек прима плату из буџета Републике Србије, па се само намеће питање: да ли би Колувија био ухапшен да се, којим случајем, претходно био запослио у Министарству здравља?

Који је резултат околности на који указујемо?
Новинари редакција које су наклоњене опозицији немилосрдно нападају Председника Републике и његову породицу, а нико не обраћа пажњу на Колувијине подстрекиваче. Скретање пажње је народ већ описао као: повика на вука, а лисица месо једе.

Синдикат полиције и полицијских старешина позива Јавно тужилаштво и Тужилаштво за организовни криминал да, уз помоћ Интернета и Јутјуба, евидентирају сва стручна лица и све политичаре, без обзира којој политичкој партији припадају, који су од 2014. године давали изјаве да ће канабис или марихуана бити легализовани и да је то потребно из било којих разлога, да их позову на информативни разговор и да утврде њихов степен одговорности за аферу „Јовањица“.

Верујемо да би поменута активност Јавног тужилаштва унела промају кроз многе партије и из јавног и политичког живота уклонила ликове који брукају Републику Србију. Верујемо и да би тиме и Председник Републике био поштеђен нежељеног и непотребног физичког и психичког напора, јер би тужилаштво утврдило шта је стварна, а шта је правна заблуда и ко је подстрекивач. Новинари и невладин сектор би тада имали нове саговорнике који би објашњавали своје изјаве од 2014. године до данас.

Београд, 12.03.2021.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић