НОВЕ ЗНАЧКЕ И ЛЕГИТИМАЦИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НОВЕ ЗНАЧКЕ И ЛЕГИТИМАЦИЈЕ

 

Недавно је Влада Р.Србије донела уредбу којом се забрањује да значке синдиката у полицији подсећају по изгледу на службене значке полиције Србије. Иако имамо велике резерве према овом подзаконском акту, принуђени смо да га поштујемо и због тога почињемо са издавањем нових синдикалних легитимација са новим логом Синдиката полиције и полицијскиг старешина, а другачија ће бити и наша синдикална значка.

Због свега тога, неопходно је да се пре свега стари чланови (а наравно то могу и они који то до сада нису били), пријаве за нове легитимације путем сајта или телефонски на број који је такође на нашем сајту. И за варијанту на енглеском и на српском језику, нов синдикални документ кошта 5.000 динара што се урачунава и као чланарина за ову годину. Што се тиче значке овог синдиката тренутно се тражи најповољнији понуђач за њену израду а пријављивање за нове значке СПИПС-а је и својеврстан тест за старе, па и потенцијалне нове чланове. Јер, нове значке неће личити на полицијске, што је можда неким члановима био мотив да их поседују, а сада ће се видети ко заиста подржава синдикалне циљеве овог синдиката.

Ми ћемо наставити борбу да се донета уредба укине (која је, иначе, усвојена „преко колена“, без ширих консултације). Тим поводом обратили смо се и председници Владе Ани Брнабић, указујући на лошу намеру садашњег директора полиције који је користио челнике Синдиката српске полиције као предлагаче измене изгледа синдикалних значака – не само значака нашег синдиката већ и других који делују у полицији Србије. Овакав поступак у својој позадини директно је мотивисан тежњом да се сузи синдикално деловање унутар МУПР.Србије, јер се синдикатима и њиховим члановима намећу трошкови израде новим легитимација и значака, што један део чланства највероватније неће хтети да поднесе. Што се овог синдиката тиче, наставићемо борбу за враћање старих синдикалних знамења, упорно као што смо упорни и у покретању иницијативе код председнице Владе да се директор полиције Ребић разреши своје садашње дужности које, то је доказао између осталог и кроз однос према синдикатима, ни мало није достојан.

Београд, 30.03.2021.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић