Председници Владе Републике Србије Ани Брнабић

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Текст који је пре вама послали смо председнику Владе Републике Србије Ани Брнабић.

Кабинет председника Владе Републике Србије
Председник Владе Републике Србије г.Ана Брнабић

 

Поштованa
Синдикат полиције и полицијских старешина обраћа се Вама у склопу иницијативе за покретање поступка разрешења директора полиције Владимира Ребића. Промене, пре свега кадровске на челу МУП-а, које је са пуним правом увелико почео да спроводи садашњи министар Александар Вулин, нису могле да обухвате и смењивање директора полиције јер је то, као што Вам је познато, у надлежности Владе којој сте Ви на челу. Остајање на позицији директора полиције човека који не ужива никакав углед, ни лични ни професионални, довео је комплетну полицију у позицију да ужива никад мање поверење грађана, што је једноставно недопустиво.

Нико не кааже да директор стоји иза прислушкивања председника Републике Александра Вучића, али се поставља оправдано питање како то он није знао, па ни то по чијем наређењу је прислушкивање рађено, ко је потписао захтев за такво прислушкивање и др. Сада смо сведоци да су бројни припадници полиције приведени на информативне разговоре и међу њима је и високих функционера, те се поставља питање како су такви људи могли да буду постављени на високе руководне функције у полицији и чији потпис стоји на решењима за њихова напредовања. Евидентно је да афера за афером тресе полицију, и ако ништа друго, требало је очекивати да директор Владимир Ребић призна да није у стању да контролише људе којима је по функцији надређен. То је још један разлог због кога треба да поднесе оставку, односно да буде смењен од стране Владе Р.Србије. Са новим министром полиције г.Александром Вулином, откривени су бројни пропусти у функционисању МУП-а, који нису нимало безазлени и за које је, бар по командној одговорности, директор Владимир Ребић морао за њих да зна.

Поред поменутих, бројни су други случајеви накарадног кадрирања које је иницирао директор Ребић, што потврђују и недавне (неопходне) смене старешина које су, у претходном периоду, постављани „и по бабу и по стричевима“, а никакко по професионалним заслугама. Ипак, желели би да Вам скренемо пажњу на аферу од пре пар година која би (да није у последњем тренутку прекинута), довела до тоталног расула у полицији Србије какво се не памти, а чије последице су и сада итекако присутне међу колегама. Ради се о одабиру и прераспоређивању 1.600 колега у фамозну јединицу за анализу ризика, која је заправо била „предсобље“ за отпуштање свих оних припадника полиције који нису били по вољи накарадно постављених старешина. Главни „егзекутор“ је, наравно, био директор полиције, чији су помоћници одређивали „квоте“ за отпуштање начелницима полицијских упава. Иако је овај беспримеран (и незаконит!) чин прошао незапажено у јавности, међу полицијским службеницима је изазвао незапамћено узнемирење и био је узрок 10-12 самоубистава колега који су се нашли на тим бесрамним списковима. Такође, бројне колеге и дан-данас пате од психичких поремећаја узрокованих рапоређивањем у поменуту (а заправо виртуелну) јединицу. Да би све било још бесрамније, овој акцији директора и његовог тима су се придружили и репрезентативни синдикати у полицији и чији челници су директно интервенисали ко ће остати а ко бити избрисан са фамозних спискова, без да су иједанпут дигли глас против целе ове незапамћене кампање.

Конкретне „учинке“ оваквог поступка директора Владимира Ребића очекујемо већ дуже време од Одељења за психолошку превенцију МУП-а, али и без тих прецизних података знамо врло добро ко је одговоран за изазивање поменуте ужасне ситуације. Сигурни смо да би се разрешењем садашњег директора полиције, бројни тадашњи начелници полицијских управа одлучили да сведоче о целој овој незаконитој и трагичној епизоди полиције Србије. С тим у вези је и садашња кампања пензионисања коју циљано спроводи директор Ребић, а која је усмерена управо на руководиоце у полицијским управама који су били принуђени да спроводе сулуде припреме за неоправдано отпуштање дела својих подређених. Све се то одигравало под диригентском палицом г.Владимира Ребића који се иначе, претставља у јавности као да је надлежан искључиво за питања саобраћаја у Србији (јер, заиста, друга професионална знања и нема), а заправо је аматерски и по својој вољи одлучивао о судбини (па и животима) хиљада полицајаца. Одлучивао је чак и о изгледу синдикалних значака полицијских синдиката, додуше уз несебичну (и удворичку) помоћ Синдиката српске полиције. Наиме, из његовог синдиката пуштена је лаж да су криминалци користили значке синдиката у полицији приликом вршења кривичних дела. Када се то показало као злонамерна лаж, председник ССП-а Лазар Ранитовић је признао да су се криминалци служили правим полицијским значкама, а не како је он тврдио значкама синдиката.

Поштована,
Овај синдикат се већ више пута оглашавао својим саопштењима за јавност на свом званичним сајту, набрајајући бројне незаконите и непрофесионалне поступке директора полиције за које у овом обраћању Вама није било места. У целини, грешка да се такав човек нађе на месту првог оперативца српске полицје, морала би да буде што пре исправљена. Јер, како обичном грађанину Србије објаснити да је директор полиције успео да изгради вилетину у Београду која вреди 700.000 еура од своје и женине плате,? Како је то могуће, надамо се да ће бити испитано у недавно започетом испитивању порекла имовине. А то је само једна од сумњи које треба испитати, док, оно што је несумњиво јесте неопходност што хитнијег разрешења Владимира Ребића са места директира полиције Р.Србије.

Београд, 27.04.2021.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић