САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Текст који је пре вама послали смо Министарству унутрашњих послова Републике Србије Александру Вулину.

Министарство унутрашњих послова Р.Србије
Кабинет министра
Министар г.Александар Вулин

Поштовани,
Принуђени смо да Вам се обратимо како би се нашем колеги Ивану Милојевићу, криминалистичком полицајцу ОГ ПИ Нови Пазар обезбедндила сигурност живљења и полицијског деловања у мултиетничкој средини каква је Нови Пазар. Колега Милојевић добија претње од појединих криминогених група, али и од потенцијалних терориста као што је Армин Алибашић код кога је пронађен и приручник терориста о прављењу експлозивних направа.

Због чега је било потребно да се Синдикат полиције и полицијских старешина Вама обраћа и због чега то није решено на нивоу његове матичне управе – ми не можемо да одгонетнемо. Јер, ради се о изузетном полицајцу који, иако има завршен Економски факултет и даље ради са платом обичног полицајца. Да је изузетан полицајац потврђују бројне награде и признања: 2007. године је почео да, после завршеног СШУП-а, ради у Новом Пазару, да би већ наредне године добио плакету тог града због добрих радних резултата. Три године касније, Министар унутрашњих послова Ивица Дачић га је лично наградио, јер је Иван спречио (касније осуђеног терористу) да баци ручну бомбу на његове колеге, а терориста се налазио и на црвеној Интерполовој потерници. Након више успешних акција, 2020. године је награђен од стране синдиката МУП-а плакетом и новчаном наградом, да би му ове године град Нови Пазар доделио плакету за храброст и хуманост између осталог и због овогодишње заплене 67,5 килограма марихуане. И то све са платом полицајца са средњом стручном спремом. Заиста чудно, као што је чудно и да се на његову потребу за већом сигурношћу, не одазивају његове старешине.
Његова безбедност је угрожена, поред осталог и због пресецања шверца наркотика и учествовања у спречавању вршења натежих кривичних дела на територији Рашке области. Колега Милојевић је и врстан познавалац кретања и прилика у локалним селафистичким (вехабијским) круговима, што тим илегалним организацијама то никако не одговара, те је и то један од разлога да се Милојевић не осећа безбедно.

Мислимо да је поред реформи полиције, које сте се веома одговорно прихватили, неопходно сачувати драгоцене кадрове као што је Иван, јер они су носиоци безбедности и гаранти мира на овим просторима. Посебно је такав поступак штићења наших колега драгоцен у вишенационалним срединама као што је Нови Пазар. Јер, многи млади па и старији полицајци, када уоче да се служба брине о њиховој безбедности, много су одлучнији у борби против криминала, што нам је и заједнички циљ.

Београд, 11.08.2021.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић

 

 

 

Београд, 11.08.2021.