АСКА И ВУКОВИ

У причи нашег нобеловца Иве Андрића „Аска и вук“ нема дилеме ко је жртва а ко негативац. У садашњости, у Новом Пазару многи чине све да улоге буду привидно измењене и да се жртвама прикажу „вукови у јагњећој кожи“.

Наиме, лоша економска ситуација у том делу Србије одражава се и на безбедносну, тако да начелник ПУ Нови Пазар Драган Терзић са сарадницима успева, тешком муком, да држи ставри под контролом. А да би посао водећим полицајцима ове ПУ био још тежи, својски се труде групе вехабија које по околним шумарцима и ливадама изводе неке своје вежбе, додуше без оружја. Ове „фискултурне смотре“ сигурно нису наивне и сигурно се не одржавају због физичке кондиције припадника ове муслимаске секте, али прави разлози нису довољно јасни. Због тога тим крајем колају претпоставке да су то припреме или за терористичке нападе унутар Србије и региона или припремање верских екстремиста за прикључење борцима ИД на Блиском Истоку.

Једно је сигурно: лоша економска ситуација условила је изузетно велику флуктуацију људи са овог подручја, па и полицајаца међу којима има и старешина. Синдикат полиције и полицијских старешина заједно са начелством ПУ Нови Пазар покренуо је акцију усмерену према руководству града и градоначелнику Меху Махмутовићу чији је циљ изградња непрофитних станова на овом подручју. То подразумева бесплатне локације градског грађевинског земљишта, ослобађање од свих такси приликом израде прикључака за инфраструктуру итд. Поред полицајаца, право на ове станове имали би и други државни службеници и то би, по крајњој замисли, био привлачан мотив не само за останак већ и за долазак квалитетних државних кадрова у ове крајеве. Јер, дугогодишње сиромаштво условило је огромне социјалне разлике које су и разлог појаве и ширења екстремних политичких па и верских покрета, као што је то истакнуто на почетку овог саопштења. Нормализовањем социјалног стања дошло би се и до значајнијих средстава за награђивање полицајаца за натпросечне радне резултате, што се сада, због недостатка пара, чини врло рестриктивно. С друге стране, иако од стране полиције Новог Пазара „пљуште“ кривичне пријаве због кривичних дела из области привредног криминалитета, и то у броју на коме могу да им позавиде и многе, многобројније полицијске управе, обај вид криминалитета никако да се смањи.

Дакле, вукова у Новом Пазару итекако има, макар се они претстављали жртвама и недужним фискултурницима. А има их и у шумама и на ливадама али и у фантомским фирмама. Чини се да је део решења у економији али део решења мора да се нађе и у цивилном друшву па и већем деловању надлежних државних органа који би заједнички деловали на едукацији грађана. Основна девиза била би неопходност заједништва на овом трусном међуконфесионалном подручју.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић