БРУКА АЛИ И ОПОМЕНА

Тешко да је већа брука могла да задеси полицију Србије од хапшења, саслушања и притварања 27 полицајаца са граничног прелаза Бачки брег, уз наредбу Тужилаштва за организовани криминал о спровођењу истраге против њих. Хиљаде полицајаца који годинама и деценијама часно раде свој посао „са девет кора“ осећају се посрамљени због ове организоване(!) групе која је по наводима тужилаштва вршила кривична дела и примала мито. Ни смањење плата, ни немаштина, не могу да буду изговор за ове криминалце у нашим редовима, јер познаваоци прилика у овој јединица истичу да су се такви случајеви, додуше појединачни, дешавали и раније, када су материјалне прилике биле далеко боље. Али никада се није десило да се похапси толико полицајаца, колико их нема ни у некој малој полицијској станици у Војводини, никада такав облик криминала није био до те мере организован. Мада се и сада по кулоарима препричавају наводни случајеви да су са граничних прелаза склањани поједини полицајци који се нису „уклапали“ у шеме због којих су дојучерашње колеге са Бачког брега и ухапшени, иако су били изузетно стручни и зналци неколико страних језика.

Ако има нечега доброг у целом овом срамотном случају, то је реаговање Министарства, тачније Сектора унутрашње контроле, чији су официри бескомпромисно и стриктно по закону поступили и на томе им свака част! Није било, као у неким ранијим временима, чувеног „каро папира“ на коме је полицајац који је прекршио закон, писао наводно споразумни раскид радног односа, а цео криминални случај се „заборављао“ – све због тобожње заштите угледа службе. Официри поменутог Сектора су ову обимну и дуготрајну истрагу високостручно и до краја извели упркос чињеници да су веома малобројни. Такође се нису обазирали ни на изјаве појединих синдикалних челника из полиције о њиховој корумпираности, тј. нису се обазирали на очигледне жеље тих синдикалаца да се укине било каква унутрашња контрола у МУП-у (било би интересантно испитати мотиве таквих изјава).

Драстичан криминални случај на граничном прелазу у Бачком брегу је показао да је погрешна политика, коју многе старешине у Министарству спроводе, о незапошљавању нових полицијских службеника. Из месеца у месец, због природног одлива кадрова, припадника МУП-а, посебно оних који носе главни терет борбе против криминала, све је мање, а околности су све теже и комликованије. Такође, крајње је време да се примени пракса ротирања полицајаца са једног на други гранични прелаз после извесног, не претерано дугог времена. То би, по виђењу Синдиката полиције и полицијских стрешина, био хитан задатак за недавно постављеног начелника Управе граничне полиције генерала Божовића. Наиме, ако је његово командовање отпочело значајним чишћењем безбедносно запуштених сопствених редова, наставак би морао бити спречавање понављања овакве бруке не само управе којом сада командује, већ и целе полиције али и државе Србије.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић