БУЏЕТ ЗАОКРУЖУЈЕ РЕФОРМУ ПОЛИЦИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

БУЏЕТ ЗАОКРУЖУЈЕ РЕФОРМУ ПОЛИЦИЈЕ

Од почетка покретања реформи у полицији Србије, било је јасно да нема крупних заокрета у овој области безбедности без крупних улагања државе. Пошто је по свим параметрима, стање у државној каси на веома здравим ногама, у предлогу буџета Р.Србије за 2020. годину нашла су се, по први пут у историји српске полиције, изузетно крупна издвајања за полицију која су већа и од улагања у Војску Србије. Наиме, под „диригентском палицом“ министра Небојше Стефановића, а уз неизоставну помоћ и разумевање председника Републике Аклександра Вучића и председнице Владе Р.Србије Ане Брнабић, у поменутом предлогу буџета предвиђа се 11 милијарди динара за капиталне пројекте и 19 милијарди за зграде и грађевинске објекте. Само за објекте МУП-а биће потрошено 2,5 пута више новца него ове године. Међу овим цифрама није и издвајање за значајно повећање плата као ни део новца издвојен за станове безбедњака (2,25 милијарди динара). Од средстава за капиталне пројекте највише ће бити издвојено за модернизацију хеликоптерске јединице (четири милијарде),затим за наставак успостављања видео надзора у саобраћају (1,6 милијарди динара), за осавремењавање возног парка и поправку возила Дирекције полиције (200 милиона динара), итд.

Овакав предлог буџета, који ће највероватније – бар што се полиције тиче- добити зелено светло народних посланика у Народној скупштини, доказ је орјентације актуелне власти да се безбедност у Србији схвата веома озбиљно и да је држава спремна да улаже више него икада у МУП РСрбије, односно у сигурност својих грађана. За дискусију је да ли се то могло и пре више година да догоди. али оно што је извесно јесте да се за реформу полиције, која је оваквим предлогом буџета добила изузетан замах, безрезервно бори врх полиције са министром Стефановићем на челу, али и врх државе Србије. Није мање важан ни напор руководилаца полицијских управа и команданата
посебних и специјалних јединица, да се криминал сузбија што је више могуће и да се јавни ред и мир обезбеди житељима у свим срединама. Посебно је важно расветљавање најтежих кривичних дела, нарочито у Београду од како је дошао за начелника Полициске управе за град Београд Милан Станић где су се догађала убиства на улицама од којих је 95 ових деликата расветљено. Јер, без преданог руководства које изгара на терену, не би било ваљаних аргумената да се положај полицијских службеника драстично побољша и да се услови у којима раде значајно не унапреде.

Уместо закључка: свака част предлагачима буџета за наредну годину, која ће, по свему судећи, бити година набитнијег помака у раду полиције Србије, али и година у којој ће колеге моћи да добијају плате које ће им омогућавати, после дуго времена, достојанствен живот.

Београд, 08.11.2019.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић