ДНЕВНИЦЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ДНЕВНИЦЕ

Текст који следи упутили смо Председнику Републике Србије, Председници Владе Р.Србије, Генералном секретару Владе Р.Србије, Министру финансија и Министру унутрашњих послова.

Поштовани

Да чланови Синдиката полиције и полицијских старешина имају разлога да буду поносни, потврда је и објављено мишљење Министарства државне управе и локалне самоуправе да дневнице треба знатно повећати, које је и наш синдикат одавно предложио. С тим у вези, обавештавамо Вас да смо Министартву финансија послали молбу -захтев да што пре дају своје мишљење Влади Р.Србије, како би се донела одговарајућа уредба која регулише повећање дневница.  СПИПС својим конструктивним предлозима доследно спроводи свој синдикални програм у коме је изузетно важна активност предлагања појединих решења која су усмерена ка побољшању рада и деловања МУПР.Србије.

Мишљење наведеног министарства упућено је Министарству финансија како би се сагледали финансијски ефекти спровођења повећања дневница. У том мишљењу је наведено да будуће дневнице треба да буду уместо садашњих 150 динара, близу 3.000 динара, односно око 5% просечне републичке плате. Што се тиче МУП-а, ово повећање имаће директног утицаја (а то смо више пута на свом сајту тврдили), да се старешине додатно удубе, када се врше поједина обезбеђења, који је потребан број полицијских службеника који ће вршити ту службену радњу. По ступању уредбе о новим, вишим, износима дневница неће се више догађати „одокативно“ и предимензионирано ангажовање људства на пословима обезбеђења, већ ће сваки припадник полиције имати прецизно одређен радни задатак.

Следећи кораци ка усвајању предложеног повећања јесте усвајање предлога од стране Министарства финансија и упућивање Влади Р.Србије на усвајање, односно како би се донела законска уредба да се повећање и званично легализује и примењује. Наш је захтев да се са давањем мишљења Министарства финансија и са стављањем ове битне будуће уредбе на дневни ред Владе не одуговлачи, јер пролеће у Србији у безбедносном смислу започиње бурно, тако да мотивисани полицајци али и рационално искоришћене полицијске снаге су неопходне у наредном (блиском) периоду.

Очигледно да је држава започела врло озбиљно да побољшава радне и животне услове припадника МУП-а: од осавремењавања службеног возног парка, наоружања, униформи до повећања плата и започињања изградње непрофитних станова. Повећање дневница до врло задовољавајућег нивоа, било би још једно одавање признања прегнућима полицајаца на терену. На том задатку подизања стандарда смо, како се сада види, заједно и СПИПС и послодавац – што је и крајњи циљ синдикализма у целини.

Београд, 15.04.2019.