ДО СТАНОВА САМО ЗАЈЕДНИЧКИМ НАПОРИМА

Доста узбуђења међу припадницима МУП-а Р.Србије изазвала је информација која је емитована у бројним средствима информисања, о додели шест станова нашим колегама. Одмах су се по кулоарима пронеле бројне нетачне информације да се ради о МУП-овим становима додељиваним преко чувене „везе“, да су то породице погинулих колега итд. Истина је много једноставније: МУП је преузео септембра 2014. године од Грађевинске дирекције Србије један празан стан у Новом Саду и пет у Врбасу и они су према јавним ранг – листама додељени колегама уз кредит на 20 година са 20% учешћа и 0,5% камате.

Овакав поступак је потребно детаљније објаснити, јер многе колеге не знају да МУП нема сопствена финансијска средства за изградњу објеката, па чак ни законски основ за такве активности, јер је за изградњу станова у државној својини, надлежна поменута Грађевинска дирекција Србије. Заправо, прави пут је да Влада Републике Србије обезбеди средства и да се у оквиру Програма за подстицај грађевинарства, изграде објекти за становање припадника државне управе. Заправо, доста је објеката које је започела Дирекција за обнову земље још давне 2.000 године, а које је преузела Грађевинска дирекција Србије као њен правни наследник. Ипак, у тексту начелника Одељења за стамбене послове у МУП-у Р.Србије Драгане Јакшић „Корак даље стамбене проблематике“ наглашава се потреба и локалних самоуправа да дају свој допринос решавању стамбених проблема припадника МУП-а. Важан је и податак да су све активности Стамбене комисије Министарства јавне и доступне и налазе се на свим огласним таблама свих организационих јединица, као и на сајтовима МУП-а.(И текст колегинице Јакшић је на званичном сајту Министарства под називом „Корак даље“ са подацима који се односе на заокружену 2013. годину али и будућим правцима деловања у овој области).

Не треба имати илузију да се стамбена питања, која годинама нису решавана, могу да се реше за годину-две. Потребан је дуг период, много пара које држава нема, али и сарадње многих државних органа, локалних самоуправа а, наравно и синдиката у полицији како би се све те снаге покренуле у једном правцу и са једним циљем. Тај циљ је стан за припадника Министарства и његову породицу, јер без стана нема социјалне сигурности а нема ни задовољног и до краја радно ангажованог припадника Министарства.
Београд, 13.11.2014.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић