ДОДАТНИ РАД – ЛЕГАЛАН ДО ЛЕТА

Легалан додатни рад је већ годинама жеља бројних полицијских службеника којим би значајно побољшали сопствени материјални положај. Садашње стање, када многе колеге притиснуте немаштином, раде послове обезбеђења на „црно“, страхујући да ће због тога изгубити свој посао полицајца, једноставно је неодрживо. Оваква вишегодишња пракса мора да што пре престане, јер већ следећа плата биће свима умањена за 10%, уз већ раније умањен социјални додатак. Због свега тога, Синдикат полиције и полицијских старешина учинио је ових дана значајан корак у сусрет неизбежним променама које ће се, то је извесно, наћи у новом Закону о Министарству унутрашњих послова.

Наиме, СПИПС је сачинио споразум са угледном фирмом из Београда System support d.o.o. да полицијски служеници који су заинтересовани, могу одмах по усвајању поменутог закона, да легално врше послове обезбеђења објеката и личности, детективске послове и сл. Наравно, сви детаљи односа овог синдиката и поменуте фирме биће у потпуности усаглашавани у наредним месецима, како би колеге које би желеле додатно да раде, биле потпуно правно заштићене. По неким, врло упућеним старешинама у МУП-у, који су и сами заинтересовани да се додатним, легалним радом полицајци значајно материјално потпомогну, закон о коме је реч требало би да буде усвојен најкасније до средине следеће године.

Треба истаћи разумевање садашњег руководства МУП-а које је подржало ову иницијативу коју овај синдикат „гура“ већ месецима, али она тек сада долази до финализације. Синдикат полиције и полицијских старешина је једини који иде са конкретном акцијом у сусрет овој изузетно значајној новини. Поред новог закона новина је и конструктивно понашање челника државе према припадницима полиције око овог питања. Нема више празних обећања и отезања – на дневном реду је папир са предложеним законским решењем о додатном раду полицајаца, као и иницијатива овог синдиката да се истог тренутка усвојена законска решења спроведу у праксу на најбољи начин. И то само са једном жељом: да полицајци сопственим, легалним додатним радом подигну свој и стандард својих породица који је тренутно веома угрожен.

Београд, 11.11.2014.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић