Доста је било прозивања Жандармерије!

zandarmerija-znackaВећ готово две недеље траје права помама у јавности у прогањању припадника Жандармерије. Сви се по штампи, партијским форумима, ТВ станицама, просто утркују ко ће више да опљуне Жандармерију, елитну јединицу чији ПОЈЕДИНИ припадници јесу правили озбиљне дисциплинске прекршаје, али то ову јединствену безбедносну снагу Србије не чини мање импресивном и неопходном. Напрасно се заборавља да су годинама те колеге на „врућој“ Копненој зони безбедности, да их је не мало дало и свој живот за ову земљу. Да би ситуација била још нерационалнија, све више се напади усмеравају на команданта генерала Миленка Божовића, човека који је на тој дужности тек неколико месеци. И његов претходник генерал Дикић је прошао смену и медијског „топлог зеца“ без да је било неког судског финала за његове, тобожње, грехе о којима се навелико писало. Што се тиче генерала Божовића, дешавају се још чудније појаве: поједини командири делују у својим јединицама наводно по наређењима колеге Божовића, које генерал није никада издао. Хотимично се ремети командни ланац, што може да произведе трагичне и врло опасне последице, јер је у питању врло бројна и добро наоружана полицијска формација.

Очигледно да је појединим средствима информисања неопходан персонализован кривац, и ту је, по њиховој логици најпогоднији командант Божовић. Није битно што то нема било какве везе са стварним догађањима, што се генерал Жандармерије свакодневно бори да у узнемирене јединице жандарма (због таквог односа медија али и утицајних појединаца), уведе ред и што настоји да се спроведе истраге свуда тамо где су примећена и најмања одступања од закона. Тим медијима  није битно што гибања у Жандармерији могу директно да се одсликају на безбедносну ситуацију у Србији, посебно на југу наше Републике. Битно је да су наслови крупни (и да немају везе са истином), да тиражи расту, да се политичке улизице оглашавају кад год им неко пружи шансу да проговоре, да скачу рејтинзи ТВ емисија.

Ко иоле прати збивања у Србији, зна за грехе и пропусте ПОЈЕДИНАЦА из редова жандарма (велика слова су намењена онима који пропусте појединаца приписују свим колегама у жандармским униформама). То зна и потписнико ових редова, који, узгред буди речено, не намерава да се запосли у Жандармерији, већ се све ово истиче правде ради, како се не би са прљавом водом из корита избацило и дете – како каже народна умотворина. Сигурно да „прљавој води“ нема места међу хиљадама савесних и поштених жандарма и међу десетинама њихових одговорних старешина. Због свега тога, једноставно није поштено све жандарме генерално оптуживати, или што још безобзирније, све сваљивати на леђа команданта Божовића. Србија заслужује, и на срећу има, високопрофесионалне жандарме који обављају посао који не би ниједна друга полицијска или безбедносна формација ни желела ни могла да обавља. И то у огромној већини обављају квалитетно и савесно као прави високообучени професионалци, што жандарми на челу са својим командантом свакако и јесу.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић