Довести у ред послове обезбеђења

Када је пре више од деценије оформљена Управа за обезбеђење идеја је била да ове, изузетно одговорне полицијске послове, извршавају изузетно обучени припадници МУП-а. Као и многе друге замисли везане за полицију и ова је доживела своју деформацију јер се пословима обезбеђења, поред УЗО, бави и Бригада полиције ПУ Београд и Жандармерија па и специјализоване јединице. Само три примера ово и потврђују: припадници Бригаде полиције врше обезбеђење у Палати правде, додуше не на вратима и у ходницима, већ су у приправности у посебној просторији, ако негде „запне“ са обезбеђењем. Пример други: полицајци исте јединице обезбеђују и поједине заштићене сведоке а трећи случај су жандарми у кућицама испред „важнијих“ амбасада у Београду.

Откуд оваква пракса? Ако је наслеђена и спроводи се по инерцији, треба је тренутно укинути, а ако је само „измишљање“ посла чије се све могуће негативне стране не разумеју у потпуности – то је знак да треба најозбиљније дубински реорганизовати ову важну полицијску активност. У оквиру тих будућих захвата, требало би да квалификована комисија на нивоу МУП-а, пође прво од саме Управе за обезбеђење и да се и ту направи озбиљни резови. Они би се односили на колеге које не могу да раде те послове, због физичких или старосних ограничења (међу којима је и потписник ових редова). Затим, неопходно је извршити увид ко све добија додатак на који пратиоци имају право, тако да се та привилегија укине онима који те послове фактички не раде. И најзад, проредити редове „логистике“ у УЗО на неопходни минимум. Све су то предуслови за стварање елитне јединице чији би припадници за свој одговоран и опасан посао били награђени као и садашњи припадници САЈ-а.

Да се овакав помак напорави, да свако квалификовано ради свој посао, није потребно ни мењати закон нити улазити у неке посебне процедуре. Једноставне наредбе врха МУП-а подређеним јединицама и понека корекција појединих интерних правилника, довела би доста брзо у ред стање у овој врло битној области. А управо о реду у полицији овде је сада и реч.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић