Драстично појачати “полицију у полицији”

Обраћамо се средствима јавног информисања згрожени последњим случајем криминала у редовима полиције, односно случајем хапшења осморице саобраћајаца међу којима је и заменик командира ПС саобраћајне полиције из Малог Иђоша (ПУ Суботица). За поштене полицајце, којих је огромна већина у МУПР. Србије и који једва састављају крај са крајем, ово је шамарчина и то једна у низу, јер, на жалост, сличних случајева је било и раније. Свима нама је већ прекипело да се каља углед институције у којој радимо и којој смо све подредили, па се због тога обраћамо Вама са врло конкретним предлогом који не истичемо по први пут.
Иако смо свесни да је време штедње на свим нивоима, мислимо да би се највише у нашем Министарству уштедело када би се драстично повећао број припадника Сектора унутрашње контроле. Наша је процена, али и начелника овог Сектора г.Милоша Опарнице који је уједно и помоћник министра унутрашњих послова, да би садашњи број од непуних стотинак чланова овог сектора морао да буде најмање 4-5 пута повећан. Дубинским и преданим радом оволиког броја припадника унутрашње контроле, стотине сада неоткривених криминалаца у униформи или осталих припадника МУП-а, било би процесуирано и избачено из службе. Заправо толиким повећањем једва да би се достигла доња просечна бројка припадника унутрашње контроле који тренутно раде у полицијама у околним земљама.
Очигледно је да мора нешто драстично да се уради како би се криминал у полицији свео на најмању могућу меру. Те наше, на жалост, доскорашње колеге, као и многи пре њих који су кршили закон и, једноставно речено, пљачкали грађане и државу, не оправдава ни лош материјални положај, ни лоши услови рада, ни сам ризичан посао за који су се определили. Све то није и не сме да буде оправдање за лоповлук под плаштом полицијске униформе и службене значке што су светиње за остале припаднике полиције. И баш зато тражимо да се кадровски значајно ојача служба која је брана криминалу у полицији. Ту не сме да буде лажне колегијалности које је равно саучесништву у прљању институције за коју је огромна већина њених припадника спремна и живот да положи (што су стотине наших колега, на жалост, и учиниле у не тако давним турбулентним временима). Случајеви као што је овај последњи потврђују да нема више времена за одлагање, премишљање и калкулације, да ли нам је и колика нам је потребна “ полиција у полицији”. Неопходна је вишеструко увећана и то што пре – захтев је свих часних припадника МУП Р.Србије.

Синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић

ДОСТАВЉЕНО:
Председнику Владе Р.Србије г.Александру Вучићу
Министру унутрашњих послова Р.Србије г. Небојши Стефановићу
Државном секретару у МУП Р.Србије г.Милисаву Миличковић
Средствима јавног информисања