ХИТНО ОДОБРИТИ ДОДАТНИ РАД

Драстично смањење социјалне помоћи коју примају запослени у МУП Р.Србије, јасне најаве о линеарном смањивању плата од 10% у државној управи, опште стезање каиша како би се избегао банкрот земље – све су то моменти који актуелизују старо питање о додатном раду полицијских службеника. И то не само због тамних облака који су се надвили над свима нама у полицији већ и због тренутка када се доноси нови Закон о полицији а извесно је и да ће се мењати и Закон о унутрашњим пословима где би овакво решење морало да нађе своје место.

Јер, јасно је да полицајци али и други припадници Министарства не могу да опстану са смањеним приходима (уз најављена поскупљења свега и свачега, струје првенствено). У таквим тешким околностима које су сасвим извесне, мислимо да би било крајње неодговорно даље одлагати могућност легалног рада припадника полиције, посебно у фирмама које се баве обезбеђењима, јер је то посао по својој природи и по захтевима веома сличан делу послова које колеге и иначе обављају. Морају се избећи стари изговори како се оваква решења законски не би преточила у прописе ( ова пракса већ дуго се спроводи у Европи и САД-у). А изговора је било јер су бројне агенције за обезбеђење оснивали и супружници појединих бивших министара, или високо котираних државних званичника, па им није ишло у рачун да се на тржишту ове врсте рада појаве високо обучени професионалци.

Потез са легализовањем оваквог вида помоћи колегама био би значајан корак и у борби против корупције. Уместо илегалног рада полицајаца у кафићима на пословима обезбеђења, колеге би то легално радиле, држава би наплаћивала порез од ове делатности, а газде локала не би могле да уцењују полицајце који сада, фактички, раде незаконито и подложни су дисциплинском прогону. Та будућа предузећа за обезбеђење могла би да буду и у оквиру МУП-а или појединих полицијских синдиката, с тим што би старешине знале тачно ко од њихових радника врши обезбеђење, колико то траје (израдили би се нормативи) и сл. Избегло би се да, као што сада има случајева, наше колеге натеране материјалном немаштином, илегално обезбеђују сумњива лица на граници (или с оне стране границе) закона.

Једном речи –решења су ту али их треба прихватити, јер од пасивног чекања да нам неко реши проблеме, пре свега материјалне, никад није било вајде. Зато позивамо ново руководство Министарства, које је у првим месецима рада показало вољу да се упусти у решавање бројних, наводно нерешивих питања, да и питање додатног рада за полицијске службенике стави у своју радну агенду и то под ознаком „ХИТНО“. Јер, беспарица се приближава светлосном брзином и сви морамо да изналазимо брза, ефикасна и остварива решења. А добро је позната чињеница да без задовољног полицајца нема ни стабилне државе.

 

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић