ИНИЦИЈАТИВА ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ ПРОСТИТУЦИЈЕ

СПИПС је данас 27.11.2018.године упутио иницијативу Влади Р.Србије, министарствима правде, здравља, рада, запошљавања и социјалних питања и МУП-у, која се односи на правне оквире обављања делатности пружања сексуалних услуга. На овом месту је недавно наш синдикат покренуо питање легализације проституције и то је изазвало изузетну ненадану медијску пажњу и ван МУП-а ( најаву текста са овом садржином објавио је на 1. страни дневни лист „Политика“, следио је опширан интервју са Б.Марковићем у „Илустрованој политици“, вести на ТВ каналима су се интензивно бавиле овом темом а друштвене мреже су биле „усијане“). Због свега тога је и упућена поменута иницијатива која је детаљно и правнички образложена, а разлози за њено подношење груписани су у три области: заштита јавног здравља, разлози социјалне заштите и јачање борбе против трговине људима.

У упућеној иницијативи посебну пажњу смо скренули представницима актуелне власти на добијене поражавајуће податке Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“. Њихови подаци о полно преносивим болестима у 2016. години, у односу на стање 10 година раније, показују да је посматране године било 159 новооболелих од сифилиса, односно, три пута више него деценију раније, да је гонорејом заражено 100 грађана или два пута више него 2006. године а да је укупно заражено полним болестима 1200 пацијената. Посебно брине податак да је од сифилиса, гонореје и хламидије оболело највише младих између 20 и 39 година живота.

Наравно да би увођење у законске оквире пружања сексуалних услуга био знатан допринос борби против наведених болести. Поред веће здравствене заштите и корисника али и пружилаца сексуалних услуга, њихова легализација би резултирала и увођењем социјалне заштите и пензија, јер би сексуални 2 радници имали уплаћене доприносе, текао би им радни стаж и др. Сви би они одређени број пута у години били подвргнути комплетним здравственим прегледима, о чему би добијали посебне потврде без којих не би могли да се баве овом делатношћу.
Јасно је да би се овим начином штитило и здравље нације у целини. Синдикат полиције и полицијских старешина са поносом истиче да је први покренуо питање легализације проституције из угла полицијских послова, дакле из угла полицијских службеника којима је, више од осталих државних субјеката, позната комплетна проблематика и питања везана за „најстарији занат на свету“. И не само то, такође смо први који, управо данас, упућују званичну иницијативу највишим компетентним органима власти. Да ли ће уследити њихова одговарајућа реакција остаје да се види (ми се томе искрено надамо). Ако је не буде, биће то задатак неке друге власти и неке друге политичке и друштвене атмосфере. Ипак, желели би да се ово битно питање што пре законски разреши, као што је то већ одавно учињено у читавом низу земаља са знатно дужом демократском традицијом.

Београд, 27.11.2018.
Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић