ИСПЛАТИТЕ ЈУБИЛАРНЕ НАГРАДЕ!

Овај синдикат се у неколико обраћања јавности бавио Комуналном полицијом што ће чинити и убудуће, али живот намеће стално нове теме а полицијски хлеб  са девет кора је увек у  превирању. Последњи извор незадовољства полицајаца је неисплаћивање јубиларних награда, јер у ситуацији када су плате драстично смањене, сваки динар је добродошао. Што се тиче ових награда, за њихову исплату тренутно не постоји никакав основ, јер је ово плаћање предвиђено само Посебним колективним уговором. Али, као што се зна, овог базичног документа још нема. Ко је ту одговоран, ко отеже и због чега усвајање овог битног акта радничког споразума са послодавцем још није постигнуто – за колеге није битно. Оно што је полицајцу на терену битно, то је да има неки динар у џепу да однесе својој породици, а тога је све мање и мање. Због тога су ове награде многима мелем на рану кућног буџета. И шта сада? Једино решење може да пружи министар Стефановић посебним правилником, можда чак и инструктивном депешом, како би новац могао да дође до „јубилараца“.

СПИПС окупља у своје редове поред непосредних извршилаца, и старешине, односно полицијске официре, међу којима се у последње време, а нарочито након смањивања плата, у пола  гласа говори о својеврсној тихој опструкцији рада полицајаца на терену. То се своди, за сада не на директно  одбијање наредби али је очигледно невољно испуњавање задатих послова уз отезање или преувеличавање тобожњих тешкоћа у раду. И то је један од индикатора због којих треба хитно исплатити колегама оно што им МУП дугује. Ту мислимо не само на јубиларне награде, већ и на део путних трошкова о чему се, такође у пола гласа, говори да би требало да се подели већ крајем овог месеца.

Ситуација у МУП-у је забрињавајућа због срозаног стандарда запослених али и због атмосфере у којој колеге не виде да, осим ретких изузетака, икога интересује шкакљива тема животног стандарда њиховог и њихових породица. Због тога је неопходно више флексибилности и слуха руководства у ситуацији када може нешто да се одмах уради на побољшању материјалног положаја запослених.

Синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић