ЈЕФТИНОМ ПРОПАГАНДОМ ДО ЈАВНОСТИ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ЈЕФТИНОМ ПРОПАГАНДОМ ДО ЈАВНОСТИ

Када је пре пар дана на сајту Синдиката запослених полиције освануо захтев председника овог синдиката Дејана Ђукића Вишем јавном тужилаштву, којим се тражи провера „свих диплома у јавним инситуцијама и свих запослених у министарствима“, обичном припаднику МУП Р.Србије остаје да се запањи оваквом количином јефтине пропаганде. Па за име света, сви запослени у Вишем јавном тужилаштву, који треба да се бави најозбиљнијим криминалом, до краја живота би морали да десетине хиљада диплома проверавају како би удовољили  председнику СЗП-а. Још скандалознији је нови захтев Вишем јавном тужилаштву да је овај синдикат дошао до сазнања и до сведока да је министар Стефановић штитио криминалца „Салета Мутавог“ који је ипак убијен и поред наводно пружене заштите првог човека полиције Србије?! И то није крај блаћењу полиције и министра: г.Стефановић је по Ђукићу, био до детаља упознат са целокупним дешавањима у вези Сава мале. Да би се добило у драматичности, у истом захтеву за покретање истраге, Ђукић се боји за свој живот (ваљда страхује да би га „мафија“ састављена од његових колега ликвидирала).

Овакви фантастични и тотално нерезонски захтеви наравно да се нису случајно појавили на сајту синдиката који би требало да брани интересе пре свега полиције и полицајаца. Већ дуже време се у јавности води кампања политичких странака и њима наклоњених медија, против министра Стефановића и око диплома и докторских титула појединих његових колега у Влади Р.Србије, тако да се Ђукићеви захтеви ВЈТ-у  савршено уклапа у ту политичку причу. Само, поставља се питање да ли полицајци – чланови СЗП-а плаћају чланарину због одбране својих социјалних и радних права или због политичких интереса врха овог синдиката. Такође, оптужити министра унутрашњих послова у било којој земљи на свету за сарадњу са криминалцима само да би „скочио“ рејтинг синдикату, бесраман је потез без преседана.

Овако громогласно испаљивање апсурдних тврдњи није неуобичајено међу синдикатима у полицији, а што је најапсурдније, најгласнији су они којима је тај исти министар, који је и на нишану СЗП-а, највише излазио у сусрет. Наравно да у таквим иступима у јавности, многи синдикати у полицији желе да себи дигну рејтинг, да повећају број свог чланства, представљајући се као „бескомпромисни“ борци против врха МУП-а.

Да је пракса блаћења руководства МУП-а одавно заживела међу синдикатима у полицији, доказ је и ћутање осталих синдиката -изузев нашег- на захтеве које је  СЗП упутио ВЈТ-у. Отћутати на ове тотално нерезонске, али и политички инспирисане захтеве, тактика је осталих синдиката јер ће и они “испалити“ неку своју популистичку објаву  коју ће и СЗП солидарно превидети.

Овакав, у суштини ситно шићарџијски поступак, је у потпуности супротан орјентацији СПИПС-а, да је за добробит свих у МУП-у неопходна сарадња синдиката са руководством јер само заједничким снагама се могу учинити значајни кораци у побољшању и полиције као целине у друштву, али и побољшању социјалног и радног положаја сваког његовог припадника. Тај циљ су, очигледно, неке синдикалне колеге одавно (намерно) заборавиле, а што је још горе, СЗП се одлучио да директно оптужи врх МУП-а да је део криминала.

СПИПС се залаже да се МУП сачува као заједничка кућа свих нас.

Београд, 24.07.2019.