КЛУБ ПЕНЗИОНЕРА МУП-А У ЗАПЕЋКУ

Овом синдикату су се обратили чланови – пензионери МУП-а због све тежих услова извођења месечних излета који су у традицији Клуба пензионисаних радника МУП-а већ неколико деценија. По њиховим наводима овај Клуб нема никаквих материјалних донација ни од матичне куће (МУП-а Р.Србије), ни од територијалних јединица (општина), ни од јавних предузећа, установа и сл. Излети који се одвијају готово искључиво на територији Србије, постали су прескупи за пензионерска примања, тако да се последњих година број месечних излетника преполовио, па чак их је мање и од минималног броја, па се до неопходне рентабилне бројке излетника, долази позивањем рођака, комшија и др.

По речима пензионера, до ове ситуације се дошло због маћехинског односа МУП-а према бившим колегама – не само да нема конкретне материјалне помоћи, већ је „мисаона именица“ да се добије бесплатно један аутобус десет пута годишње за потребе пензионера – излетника. Наравно да ту има и несналажења руководства Клуба. али је основно игноранција актуелних старешина. С друге стране, ЈАТ, Железница Србије и други велики системи дају бенефите својим пензионерима кроз обезбеђивање бесплатних возних и авионских карата неколико пута годишње. И наше доскорашње (до одвајања из МУП-а) колеге из БИА-е, добијају бесплатно један мањи аутобус за своје излетничке потребе једном месечно. Пензионисани полицајци чак не могу бесплатно да користе ни базен на Бањици у термину МУП-а, зато што нису активни припадници полиције. Заиста, безобразлук!

Што се тиче одговорности самог руководства Клуба пензионисаних радника МУП-а сигурно и ње има због неактивности да се на овом важном питању инсистира код руководства министарства а не да се задовољи одговорима да такво бесплатно уступање аутобуса није предвиђено правилницима. Као да се све ситуације и догађаји у животу могу да нормирају, предвиде и укалупе у правилнике. Да апсурд буде већи, километар вожње аутобусом МУП-а је 30% скупљи од аутобуса који од приватника изнајмљују пензионери МУП-а. Наравно, та знатно виша цена би важила и за пензионисане колеге, када би били толико неодговорни према сопственом буџету да изнајме аутобус министарства у коме су провели век.

Осим ноторне истине да ће и садашњи тумачи правилника, по којима њихове старије колеге не могу да добију на један дан месечно бесплатан аутобуски превоз, бити кад-тад и сами пензионери, битнији је тај (не)људски (не)колегијални однос према онима који су деценијама изграђивали то исто министарство. Према онима који су оставили најбоље године на ратиштима бивше СФРЈ, на улицама градова, на ризичним и погибељним безбедносним задацима. И сада су у ситуацији да чак и не смеју да мољакају за тај један аутобуски превоз месечно, да се не би „некоме“ замерили. Или да се не би, можда, руководство поменутог Клуба некоме замерило? То пензионери сигурно нису заслужили и Синдикат полиције и полицијских старешина је чврсто и солидарно уз своје пензионисане другове и колеге и њихове оправдане захтеве.

Београд, 12.10.2018.