КОЛЕГЕ, НЕ ИГРАЈТЕ СЕ СА ПОСЛОМ!

Информација која је дата на последњем састанку представника БСППС и радне групе МУП-а на челу са државним секретаром Милосавом Миличковићем, да се из буџета МУП-а годишње издваја скоро две милијарде динара годишње за потребе превоза запослених (градског, приградског и међуградског), шокирала је многе. Знало се да се много новца одваја за те намене и БСППС је управо због тежње да се смање трошкови Министарства и да се део тих средстава употреби за друге хитне намене, инсистирао да се до краја расветле трошкови превоза. Јер, јавна је тајна да многе полицијске службенике највише занима када је исплата трошкова за превоз него када је исплата плате. И то из простог разлога што се, на жалост, велики број колега превози од куће до радног места и назад користећи службене значке, а потом подносе фиктивне рачуне за надонаду трошкова за превоз. Отуда је и могућ и пример полицајца који за трошкове превоза узима са благајне МУП-а 80.000 динара месечно, а плата му је половина те суме. Такође има примера да су многи само фиктивно пријављени далеко од главног града и да на основу тога подижу замашне путне трошкове. Дошло се до изузетно распрострањене масовне појаве вожње уз злоупотребу службене легитимације, тако да на појединим правцима из Србије према Београду, аутопревозници не пуштају више од двојице полицајаца без карте у свој аутобус. Ако је више колега који тако желе да се превезу до радног места (или у повратку до куће), онда морају да чекају други, трећи, или ко зна који аутобус само зато што такве вожње приказују као сопствени путни трошак који им МУП надокнађује. Послодавцу (министру) је потпуно јасно да је полицајац, са платом од 40.000 динара и трошковима од 80.000 динара, у немогућој мисији, тако да не би могао да прехрањује ни своју породицу ни себе. За очекивати је да се онда сви погођени полицајци, а за путне трошкове превоза се на годишњем нивоу одваја милијарду и деветстодвадесет милиона динара, нађу пред Владом Србије и да траже своја радничка права, која се називају и “ШТРАЈК“.До сада испред Владе Србије није било полицајаца, осим обезбеђења. 

На поменутом састанку је истакнуто да овако више не може. До сада предузете мере зауставиле су тенденцију раста путних трошкова, али тек предстоје оштрије и ригорозније акције контроле и доследно кажњавање. Готово је извесно да ће министарство у најкраћем року постићи договор са тужилаштвима да се овакве злоупотребе третирају као кривично дело преваре, на што је Београдски синдикат полиције и полицијских старешина већ упозоравао. Плашимо се да ће се, када се утврди постојање овог кривичног дела, полицајци који су га учинили, без пардона, одстранити из службе, а о осталим законским последицама, одлучиваће надлежни судови. Познато нам је да је у МУП-у око 80% запослених у статусу ОСЛ и УСЛ и на трошкове њиховог превоза се одваја 160 милиона динара месечно. Извесно је да би ова цифра била далеко мања да нема оних који лажно приказују своје путне трошкове, па би овај новац могао да буде употребљен за преко потребне нове униформе и опрему, за социјална давања и помоћ и сл.

И ту је кључ интересовања и брига нашег синдиката за овај веома велики проблем. Без проналажења унутрашњих резерви, без истинског изналажења могућности да се штеди свуда где је то могуће, неће бити помака у модернизацији па и у функционисању Министарства, у садашњем тренутку када се Србија бори из све снаге да не заврши у јами банкрота. У таквој одсудној борби и полиција мора да да свој допринос не само у доследном обављању редовних и ванредних задатака, већ и у унутрашњем озбиљном (моралном и материјалном) престројавању.

Београдски синдкат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић