КОРАК КА ДОПУНСКОМ РАДУ ПОЛИЦАЈАЦА

Већ више од деценије потписник ових редова залаже се кроз синдикално деловање, за допунски, односно хонорарни рад полицајаца на пословима обезбеђења и то на уређен начин, у складу са законом. У свакој прилици смо, па и на овом сајту, овој тематици посвећивали доста простора, посебно у последње време. Наш труд је намењен колегама које су остале без дела плате, а који имају вишегодишње искуство на пословима обезбеђења

И заиста, успешност ове иницијативе је почела да се остварује депешом министра Стефановића који је први препознао значај и вредност ове наше идеје. Његови предходници нису имали ни хтења ни знања да отварају ову тему, правдајући се објашњењем да приватна обезбеђења држе веома моћни људи блиски челницима владајуће политичке вртешке.

Депешом актуелног министра прецизирани су услови за предаваче и контролоре обуке за одређене врсте послова приватног обезбеђења. Те колеге, предавачи и контролори обуке, морају да добију сагласност за извођење стручне едукације, уз претходно испуњавање услова из чл. 26 Закона о државном службеницима. Ово покретање са „мртве тачке“, на којој се годинама таворило, могућности рада полицајаца на поменутим пословима, први је корак ка укључивању полицијских службеника са средњом стручном спремом на пословима обезбеђења. Неспорно је да ће овакво укључивање полицајаца у допунски, односно хонорарни рад, знатно допринети осиромашеном кућном буџету колега. Управо је то била и идеја Синдиката полиције и полицијских старешина, која је своје оправдање добила нарочито сада, после смањења плата од 10%, до којег многи у МУП-у нису веровали да ће доћи, укључујући и већину синдикалних функционера.

Времена су тешка и неопходно је изнаћи начине како да се поред плате оствари и додатни приход у складу са законом. Прошла су времена када су полицајци морали да се крију од колега и старешина, приликом обезбеђивања појединих објеката ван радног времнена. Није то било достојно ни колега које је на то мука натерала, а није то било у интересу полиције и њеног угледа у друштву. Садашњи помаци ка допунском, односно хонорарном раду, што неоспорно јесте поменута депеша, креирају ново лице полиције, као и реформски напредак у поправљању стандарда просечног полицајца. Јер, извесно је, предавачи и контролори из наших редова, преносиће знање и полицајци ће стицати лиценце за обављање ових послова, какве већ имају наше колеге у околним земаљама. Отуда министров потпис на депеши јесте гаранција да предстоје бољи дани за полицајце када ће моћи да допунским и поштеним радом уколико то желе, а у складу са законом, увећају сопствени кућни буџет. Да то многи од нас желе, више је него сигурно.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић