ЛЕГАЛИЗОВАТИ СТАТУС БЕСПРАВНО УСЕЉЕНИХ

На месечном састанку радне групе МУП-а, на челу са државним секретаром Милисавом Миличковићем и представника Синдиката полиције и полицијских старешина одржаном 10.12.2015. године, било је речи искључиво о стамбеној проблематици, дугогодишњој болној тачки свих запослених у Министарству. Није се говорило о перспективама и могућностима у будућности, већ се повела реч о конкретним становима МУП-а који су нелегално годинама запоседнути такође од припадника Министарства.

О становима је био речи и на прошломесечном састанку, када је председник СПИПС-а тражио детаљан одговор ко све у Београду станује нелегално и на којим адресама у становима МУП-а, како су вршене те расподеле и ко је крив за неправилности које су више него очигледне, а које није лако исправити, јер се случајеви бесправног становања итекако појединачно разликују. Пред наведени састанак добијен је исцрпан извештај из Секретаријата МУП-а, Одељења за стамбене послове, где се детаљно одговара на наше упите по ставкама, али је изостављен део ко у коме стану нелегално станује. Збирно, готово стотинак породица припадника МУП-а бесправно станује у становима које је наше Министарство добило по разним основама. Поред тих станова, има неколико станова који су додељени без конкурса у ранијем периоду, неколико станова датих у закуп је и откупљено, а четири стана се у евиденцијама МУП-а воде као празни. Оно чега нема у овим евиденцијама су станови које бесправно усељени власници издају у закуп за неколико стотина евра месечно, а има станова које издаје родбина колега који, због разних кривичних дела, издржавају казну затвора.

Државни секретар г. Миличковић је одмах на истом скупу извршио консултације са начелницом Одељења за стамбене послове Драганом Јакшић и наложио јој да се у најкраћем могућем року сагледа стање у свим проблематичним и „дивље“ усељеним становима МУП-а. Циљ није да се наше колеге нађу на улици већ да се станови одузму онима који их не користе, а да се за колеге, посебно за оне који дуго раде у Министарству и немају друго стамбено решење, да се изнађу правне могућности да остану у становима у којима су и сада. Да такво решење није немогуће, наведен је пример станова у београдским улицама Симе Игуманова и Гандијевој, као и случај станова у Младеновцу где су колеге легализовале свој статус. Овај предлог решавања стамбених проблема са образложењем за сваки стан и са предлогом решења за сваки случај, биће достављен министру Стефановићу на одлучивање, чим овај захтеван посао буде завршен. Једном речи – доста је било ситуација да наше колеге годинама, а неки и деценијама, стрепе да се нађу на улици или да на улици дочекају итекако заслужену пензију припадника полиције. Преваранти и манипуланти из наших редова који су захваљујући службеном положају дошли од стана, мораће да положе рачуне који им свакако неће ићи у прилог. На томе ће СПИПС инсистирати догод, једном заувек, све у стамбеној области МУП-а поштено не легне на своје место.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић