На метак без опреме

slika preuzeta sa blic.rsПо ко зна који пут изузетна храброст је била јача од метка, јача од неодговорног рескирања живота два млада полицајца, овога пута из ПУ Нови Сад, који су без заштитне опреме интервенисали у насељу Адице. Млади Иван Мичић (24) и његов колега Светозар Стојковић позвани су од унезверене жене коју је извесни Исуф Страна(58) везивао, малтретирао и прислањао јој пиштољ на чело. Полицијски посао као и обично, али као и обично та патрола је била без заштитних прслука што је већ уобичајено у полицији Србије. И десило се оно што се стално дешава: храбра интервенција колеге Ивана који стаје између угрожене жене и распомамљеног Исуфа и прима метак у стомак уместо потенцијалне жртве. Храброст младог колеге није затајила и у том магновењу успева да узврати хитац, док га је други метак, на срећу, промашио. Колега Светозар прискаче у помоћ и везује починиоца овог покушаја убиства.

Свима  је јасно да је интервенција хвале вредна и изузетно ризична и храбри полицајци заслужују и награде и орден. Међутим, старешине које су упутиле патролу, могле су да претпоставе да се ради о веома ризичној интервенцији према крају одакле је дошао позив, и свакако да њихово поступање треба детаљно преиспитати и утврдити да ли има одговорности старешина због тога што је 24-годишњак морао да буде веома озбиљно рањен. Мора се преиспитати и однос врха Министарства о интервенцијама полицајаца на терену без одговарајуће опреме, које се свакодневно дешавају на простору Републике. Свакодневно се троше стотине хиљада па и милиони динара из буџета на бројне споредне ствари унутар МУП-а,  али се стално „заборавља“ набавка квалитетних службених возила, адекватног наоружања и заштитне опреме и др. Та „заборавност“ није од јуче, она траје деценијама уназад, и о њој се стидљиво проговори тек када се догоди овакав случај какав се данас догодио у Новом Саду. После неколико дана, вео заборава падне, и неодговорно поигравање животима полицајаца на терену се наставља. И када се, понекад, све трагично заврши, изговрају се крупне срцепарајуће речи и лију „крокодилске“ сузе, али се новац и даље не одваја за напред побројане намене.

Срамота, заиста срамота! Београдски синдикат полиције и полицијских стрешина неће дозволити да овакви случајеви поигравања животима наших колега оду у архиву, већ ћемо на свим форумима и у јавности питање личне безбедности полицајаца на терену истицати као најважније и примарно.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић