Неопходна детаљна ревизија рада старешина у МУП-y

Многи у МУП-у Р.Србије су недавно завршене изборе окарактерисали као наду за суштинске реформе у Министарству, за којима полицајци вапе већ дуги низ година. Међутим, да би се извеле корените промене, неопходно их је поставити на здраве темеље, односно да њихови носиоци буду кадрови који свој положај не заузимају захваљујући пре свега, партијским али и рођачким везама, већ сопственој способности која би била гарант да неће бојкотовати предстојеће промене. Да би се дошло на такву „зелену (кадровску) грану“, сви истински познаваоци прилика у МУП-у се слажу да је неопходна детаљна ревизија рада руководилаца у Министарству, од начелника сектора, управа до командира ПС и њихових заменика. Такође, експерти се слажу да је неопходно обухватити период од претходних готово шест година и акценат бацити на ефикасност рада сваког појединог руководиоца али и детаљно проверити порекло њихове имовине – да ли су је стекли или значајно увећали током руковођења у МУП-у и у ком облику.

Овај крајње озбиљан и важан посао, за који сматрамо да мора што пре, што детаљније и што поштеније да се уради, требало би да обаве колеге из БИА-е, као службе која може независно да дела у истрази ( а било би

и контрапродуктивно да МУП сам себе контролише). Веома је важно да се предложене истраге не поводе за непровереним гласинама, за анонимним пријавама у којима нема чињеница. Ова напомена је подстакнута више пута доказаним случајевима, да су поједини руководиоци смењивани само на основу „рекла-казала“, и да су потоње истраге обустављане јер није било доказа о злоупотребама. А штета је била већ направљена, што баца сумњу да је то био и прави циљ хајке против појединаца унутар МУП-а. Свакако да су овакви негативни примери упозорење како не треба радити ревизије, односно да је неопходно да се свако смењивање или подношење одговарајућих пријава правосудним органима, јавно детаљно и аргументовано образложи. Јер, ако се тако (транспарентно) не буде радило, цела акција унутрашње контроле, а истовремено и стабилизације прилика у Министарству, губи смисао и биће у старту девалвирана. А смисао целе ове активности за коју се залаже БСППС је крајње једноставан: ослободити се корумпираних али и нестручних партијских кадрова како би истински полицајци, без саплитања, могли да раде посао који им је поверила држава Србије.

 

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић