Неопходна стална борба против криминала у полицији

То што сва јавност у Србији бруји због велике акције полиције која је обухватила и крупне привреднике – доказ је темељних помака у деловању не само МУП-а већ и саме државе Србије. Свакако да импресиван број од 93 ухапшене особе и још 38 особа против којих су поднете кривичне пријаве у редовном поступку, заслужује сваку похвалу и са професионалне стране, јер је бар нама јасно колико је труда и полицијског рада оваква акција захтевала у својој припреми.
Међутим, и овога пута, као и приликом бројних ранијих хапшења, лишено је слободе и доста наших колега. Да ситуација буде још више срамотна, међу њима су и руководиоци ПИ Кањижа (примање мита) и ПС Бач (злоупотреба ЈИС-а), али и полицајци ПС Стари град (покушај изнуде), док су поднете кривичне пријаве у редовном поступку против још неколико колега. Посебно забрињава хапшење полицијских руководилаца који би морали да буду узор својим подређенима и да, уједно, буду управо они ти који ће спречавати злоупотребе полицијских овлашћења и вршења криминалних радњи. Ипак, за познаваоце прилика у полицији, ова хапшења нису неко изненађење. Наиме, од доласка новог руководства МУП-а, траје стална, непрекидна акција сузбијања криминалног деловања појединих полицајаца. Показало се да тога има доста, па је и логично да су међу осумњиченима и поједини рукводиоци. „Гледање кроз прсте“ својим потчињенима, које су такви руководиоци упражњавали, очигледно није се догађало због њихове хуманости, већ због узајамног „покривања“ приликом вршења различитих кривичних дела.
Полиција као инситуција, али и њено руководство и бројни припадници МУП-а су често на удару јавности. Највише је неоправданих напада инспирисаних текућом политиком, мада се дешавају и оправдане прозивке појединих колега. Оно што је добро у овој, објективно срамотној ситуацији хапшења полицајаца, јесте да је МУП отворено и храбро изнео у јавност брљотине и криминална дела својих припадника. Само тако, без скривања и заташкавања, се може и мора смањити на минимум криминал у нашим редовима. На истом задатку, поред истражних органа и СУК-а, морају се ангажовати у много већој мери него до сада, и сви синдикати у полицији, без обзира на међусобне програмске разлике или политичке симпатије. У првим редовима те борбе налазиће се, као што је то увек и чинио у оквирима свих могућности, и Синдикат полиције и полицијских старешина.
Синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић