НЕОПХОДНО ХИТНО ПОСТАВЉЕЊЕ НАЧЕЛНИКА УГП-е

Последњи догађај на улицама Београда, који је освануо и у једним днедвним новинама, а који се са неверицом препричава у МУП-у,  односио се на неколико десетина илегалних емиграната који су се обрели на улицама Београда без икаквих докумената. Када се томе дода оправдан страх европских земаља од ширења еболе, цео инцидент добија драматичне размере.

Питање које се логично поставља јесте: како су се ти људи из сиромашних земаља Африке и Азије нашли у Србији? Део одговора је утврђен, тј. да су који дан радније прешли границу наше земље, подмитивши припадника пограничне полиције појединачно са по 10 еура. Други део одговора је за Синдикат полицајаца и полицијских старешина заправо много занимљивији од баналног извршења кривичног дела нашег колеге. Односи се на стање на граничним прелазима, или прецизније у целој Управи граничне полиције која већ више месеци нема првог човека. Ова изузетно битна полицијска јединица је остала без првог човека током смене генерала почетком лета, а овај последњи догађај очигледно даје за право онима који су тај потез учинили. Јер, судећи по опуштеном и коруптивном поступку (на жалост) колеге у полицијској униформи без страха од санкције, овакви и слични случајеви нису усамљени само што нису благовремено откривени.

Сви су свесни да су неопходне корените промене у полицији, којима би се у највећој мери, између осталог, сузбиле и овакве појаве (јер очигледно није реч само о изолованом ициденту већ о широј појави).

Очигледно да дубоке промене нису посао који се може обавити преко ноћи и да треба времена да се он осмисли и спроведе. У међувремену, догађаји не чекају, па ни ебола, тако да се први човек ове јединице мора што пре поставити. И то не било ко, већ професионалац беспрекорног персоналног досијеа, који ће са пуним моралним интегритетом да се ухвати у коштац са корумпираним појединцима којима је (на жалост – још једанпут) поверена изузетна част да чувају границе. Јер, реформа полиције не подразумева само структурне измене, већ и промену понашања припадника полиције, где су појединци очигледно обукли униформе само зато да би „легално“ долазили до незаконитих додатних прихода. Да би се поштење као веома важан сегмент понашања „усадио“ у кодекс понашања свих припадника полиције, неопходан је квалитетан руководни кадар, снажна унутрашња контрола, бескомпромисноспровођење закона и интерних правила понашања унутар Министарства. За почетак, нека се то догоди у Управи граничне полиције, јер спољашњи тероризам (инцидент на недавној  утакмици), ширење смртоносних болести (случај са еболом), светска трговина људима, дрогом итд., неће чекати наша премишљања, одуговлачења и кадровска надмудривања.

Синидикат полицајаца и полицијских старешина
председник Блажо Марковић