НЕПОТРЕБНА ИНТЕРВЕНЦИЈА ПОКВАРИЛА УТИСАК

zandarmerijaivucicДа једна несмотрена интервенција може да поквари огроман, успешно одрађен посао, потврда је и инцидент који се догодио између појединих припадника нишког одреда Жандармерије и тројице грађана од којих је један брат премијера Вучића. Стотине колега у жандармским униформама опремљени опремом за разбијање демонстрација били су окосница обезбеђења фамозне „Параде поноса“ и значајно су допринели да Србија добије нескривена признања на пољу заштите људских права.

И онда се умеша „господин случај“, нађу се нервозни припадници Жандармерије и неизбежне ТВ камере, као и и тројица младих људи – што је довољно састојака за инцидент који је био и тужан и ружан. Цео успех изведеног обезбеђења изненада је замућен и искривљен.

Како сазнајемо, те колеге жандарми су суспендовани, а цео случај се испитује по процедури која важи за све овакве случајеве. И то је добро, сви су грађани исти пред законом. Сада следи сагледавање ситуације хладне главе, процењујући чињенице, ко је кога провоцирао или није – све у циљу доношења праведне оцене догађаја. Верујемо да ће у оцену целог догађаја бити урачуната и тензија која је била присутна код сваког припадника полиције без обзира на његово место у хијерархији, укључујући и професионализам кога мора бити. Затим, ту је и замор који утиче на укупно психо-физичко стање свих колега и руководилаца и извршилаца, затим, ту су и потенцијалне опасности о којима се колеге упозоравају пре доласка на терен, као што је додатни стрес, итд.

Није нам циљ да беспоговорно бранимо жандарме који су, то је евидентно, прибегли прекорачењу овлашћења уз прекомерну употребу силе. Циљ је да кажемо отворено да је Жандармерија одрадила беспрекорно посао који је задивио и Србију и Европу, а пре свега грађане Београда и да је жалосно што сада, уместо признања, старешине МУП-а морају да се баве дисциплинским пријавама и суспензијама. Ипак, то нека буде за наук колегама, посебно оним неискуснијим, да се понашају искључиво у оквиру правила службе. Давно је речено да се добро дело мукотрпно и дуго гради, а за лоше је довољан тренутак неопрезности појединца. Београдски синдикат полиције и полицијских старешина ће се увек залагати за коректно уважавање свих објективних чинилаца, а што очекујемо да се уради и у овом случају.

Београд, 30.09.2014.

Београдски синдникат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић