Обезвређивање акције полиције

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина огорчен је појединим изјавама званичника због тврдњи да су недавне акције усмерене на сузбијању растурања дроге биле неуспешне, без ефекта и оперативно „проваљене“. Ми, припадници полиције добро знамо колико су колеге уложиле труда и залагања у осмишљавању и спровођењу сваке акције „Гром“, колико је уложено прековременог рада, колико је активирано техничких средстава, оперативних веза а посебно људства из Управе криминалистичке полиције МУП Р. Србије. Велики допринос су пружиле и колеге из других јединица, тако да су признања за рад, која су дошла од кооординатора служби безбедности г. Вучића, сасвим адекватна и на месту.

С друге стране, увредљиво је лаичко процењивање шта је успех а шта неуспех полицијских акција. Да у акцијама о којима је овде реч, није одузет ни грам дроге, ни једно илегално оржје (а јесте много тога пронађено и заплењено), сама активност полиције у овој области криминала учинила би да дилери почну да избегавају Србију као транзитни пут за своје пошиљке дроге од Блиског Истока до ЕУ. Наравно да су остварени много озбиљнији резултати да су ухапшени поједини дилери (само код једног је проинађено два килограма хероина). Истовремено, нико не оспорава могућност да је, можда, приликом спровођења овако обимних акција, било појединачних „цурења“ оперативних података о појединостима ових акција. Међутим, и то се паралелно са спровођењем самих акција, такође испитује предузимањем бројних контраобавештајних мера. Уколико је и било мањих „цурења“ информација, овакве акције су прилика да се полиција ослободи појединаца из сопствених редова који су стали на супротну страну закона. Тиме ће и будуће акције, које су најављене и које ће бити још масовније спровођене, бити још успешније и у потпуности безбедносно покривене.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина се увек залагао, а то чини и овог пута, да се труд  и рад колега, као и остварени резултати, морају професионално процењивати и да даноноћни рад полицајаца не сме паушално да обезвређује. Такав приступ је недопустив без обзира о којој се делатности ради а посебно се не сме тако наступати када се ради о безбедности грађана Србије.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић