ОБЈЕДИНИТИ ПОСЛОВЕ ОБЕЗБЕЂЕЊА

Народна изрека „Много бабица – деца килава“ прва је која пада на памет сваком познаваоцу прилика око послова обезбеђења објеката и личности у Министарству унутрашњих послова Р.Србије. О овом проблему Синдикат полиције и полицијских старешина више пута се обраћао руководству МУП-а али и јавности увиђајући бројне нелогичности које се свакодневно јављају око извршења ових задатака које обавља више полицијских формација. Поред Управе за обезбеђење, која би требала да буде једина одговорна за обезбеђење објеката и штићених лићности, ове послове обавља део Жандармерије, део УКП-а, Бригада полиције ПУ Београд итд.

И какав је резултат оваквог и оволиког преклапања надлежности? Дешава се да десна рука не зна шта ради лева, да једна јединица не верује у професионалност колега из друге јединице, а истовремено енормно нараста број команданата, командира и старешина који руководе паралелним пословима. Очигледно да је крајње време да се све ове снаге ставе под једну команду уз истовремено укидање бројних руководних места, чиме би се оствариле значајне уштеде за буџет МУП-а. Није то ни лак ни једноставан посао јер се ради о осетљивим безбедносним задацима, али се са њим мора што пре почети.

Да је стање у овој области неодрживо, индиректно показује и пример обезбеђења председника Владе г.Александра Вучића. Премијера Србије обезбеђују „кобре“, дакле јединица Војске, што је противно важећим правилима. Али, с друге стране, узевши у обзир шта је све изнето о незадовољавајућем стању у овој области деловања МУП-а и што реално чини тешкоће око послова обезбеђења, можда је и разумљиво што се, по многима најмоћнији човек државе, определио за војни систем обезбеђења.

Уосталом, неспоразуми и недовољна координација у систему обезбеђења, већ је коштала главе, не тако давно, премијера Ђинђића тако да нема простора за импровизације око обезбеђења најважнијих личности. Недавно започета ревизија личности које се штите, добра је прилика да се цела ова област реформише из основа, чиме би се створио јак систем обезбеђења објеката и личности уз истовремено остварене значајне материјалне уштеде.

Синдикат полиције и полицијских стрешина
председник Блажо Марковић