ОЧУВАТИ ЈЕДИНСТВО СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ

grb1Инцидент који се догодио током “Параде поноса“ између припадника нишког одреда Жандармерије и четворице младих људи, међу којима је био и брат премијера Вучића, није само бацио сенку на велики, озбиљан и изузетно професионално обављен посао обезбеђивања учесника, већ се и даље наставља у разним, (углавном негативним) правцима. Спекулације се сваким даном све више множе, а највише их је да је инцидент намерно изазван, како би се политичка али и безбедносна сцена у Србији учинила нестабилном. У појединим тзв.“озбиљним“ новинама, указује се на пређашње али и садашње сукобе служби безбедности, међу којима су, наводно, посебно у сукобу војне и полицијске безбедносне снаге.

Са друге стране, преовлађује мишљење које се подудара и са речима премијера, да је насртај на његовог брата одраз нервозе, премора и фрустрација припадника Жандармерије. Уколико се овај инцидент посматра у том светлу, има места за блажу осуду према учиниоцима, има места за разумевање петорице колеге који су тога дана радили изузетно одговоран посао под рефлекторима домаће и светске јавности.

Најзад, поставља се питање: Како сада поступити и у ком правцу даље градити сарадњу безбедносних служби? То свакако не сме да буде пут сукобљавања, ривалитета и повређених сујета. Најмање сме да буде сумњи у намерно изазвани инцидент, јер само јединство свих припадника служби безбедности омогућиће спокојан живот грађана Србије. Доста су ову земљу раздирале поделе по разно-разним шавовима – етничким, верским и другим. Време је да подела више не буде, посебно у овако важним службама за државу. Што се тиче колега које су суспендоване, министар је најавио крај истраге за неколико дана. Надамо се да ће они који истражују овај изузетно ружан догађај, имати у виду оно што смо и раније истицали – да се ради о нашим колегама, њиховој егзистенцији, њиховим породицама. Истовремено, ради се и о јединственом безбедносном фронту који морамо да сачувамо целовитим у турбулентном времену у коме живимо.

Посао синдиката јесте да стане у одбрану припадника МУП-а када су неоправдано на “тапету“, а овом приликом БСППС стаје у одбрану човечности као и службе у целини.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић