ОДГОВАРАТИ ЗА ПРОПУСТЕ У КОМАНДОВАЊУ

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина је 29.08. 2014. године послао отворено писмо министру унутрашњих послова г. Небојши Стефановићу а уједно га је и објавио на свом сајту у коме изражавамо веровање да ће први човек МУП-а будно надгледати истрагу како је дошло до погибије жандарма Стевана Синђелића. Повод за ово подсећање је иницијатива Независног синдиката полиције да сви припадници Министарства један минут застану са послом и ћутањем одају почаст хероју а уједно и да изразе протест због таквог бестијалног терористичког акта. Што се нашег става тиче, сматрамо да су колеге апсолутно у праву и наравно да нема дилеме да ће се и овај синдикат придружити оваквом  вапају за правдом.

Истовремено, не одустајемо од захтева који смо истакли у поменутом писму министру, да одговорни у ланцу командовања одговарају, уколико се нађе да је мудријим тактичким и оперативним поступањем на терену, могла да се избегне жртва хероја Синђелића. Укратко речено, не желимо да наше колеге постају на овај начин хероји, ма како њихова  жртва била за поштовање. Због тога смо сигурни да и ново руководство Министарства неће толерисати нестручност, опуштеност, недовољну будност поготову у тако опасним зонама као што је КЗБ.

Да смо на правом путу индиректно потврђују и изјаве премијера  г.Александра Вучића који је посетио жандарме у знак солидарности са убијеним њиховим и нашим колегом и изјавио да ће се убуће административна линија са Косовом чувати са бројнијим снагама него до сада и да ће им бити набављена најсавременија опрема. Још је рано давати било какву оцену поступака командног ланца у Жандармерији, и нико на то нема право пре него што истрага на челу са министром, то квалификовано не учини. Наша жеља је заправо да се све не заврши само једним високовредним гестом као што је минут ћутања за колегу Синђелића, већ да се остваре безбедносни услови како полицајци не би били глинени голубови. Било на узаврелој административној линији, било у Новом Саду  или било где у Србији.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић