ОМАСОВИТИ СЕКТОР УНУТРАШЊЕ КОНТРОЛЕ

На овом месту смо више пута давали подршку кадровском јачању Сектора унутрашње контроле МУП-а, који сада броји једва 80-так припадника, иако би по стандардима околних земаља, према броју запослених у Министарству, требало да их буде најмање 400. Повод за поновно покретање ове тематике је управо изведена акција „Скенер 2“ где су између 76 лица обухваћених овом акцијом и где је ухапшено 49 особа од којих и 12 саобраћајних полицајаца.

Одвајање „жита од кукоља“ је трајна акција на којој инсистира овај синдикат а први у тој борби се инспектори Сектора унутрашње контроле МУП-а. На жалост, пре мање од годину дана на конференцији за штампу један од бројнијих синдиката у полицији устврдио је, без доказа, да ова изузетно важна служба „покрива криминалце и криминал унутар Министарства“, не обазирући се на неопходност одговорности за изречену јавну реч. Реакције из Сектора није било, већ су његове старешине и припадници приљежно наставили да се боре против криминала у нашим редовима, не обазирући се на неоправдано бруталне речи колега. Мање од месец дана касније, извршили су припадници Сектора велику акцију хапшења 27 полицајаца са граничног прелаза Бачки брег и предали их Тужилаштву за организовани криминал. Недуго после овог случаја ухапшен је и инспектор криминалистичке полиције ПУ Нови Сад због покушаја изнуде, итд.

Ових неколико случајева и успеха припадника Сектора, али и тешкоћа на које наилазе у свакодневном раду, само су илустрација да борци за правду и поштење долазе до резултата мукотрпним и недовољно цењеним радом. Активност припадника Сектора би била далеко већа када би кадровски ојачали, уз савремена техничка помагала, саобраћајна средства и др. Јер, само пре неколико месеци правили су се спискови за отпуштање припадника МУП-а који имају „тамне мрље у каријерама“ без да је било могућности да Сектор студиозно и дубински приђе решавању оваквог захтева послодавца. Због немогућности да са неколико десетина припадника раде и редовне послове и неопходне тзв. “дубинске провере“, предлог за пребацивање близу хиљаду колега у фамозан сектор ризика је повучен и сам сектор је укинут. Што је и добро, јер се на тим списковима за премештај нашло много часних полицајаца који су се по ко зна којој линији замерили непосредним руководиоцима.

Пут реформи полиције очигледно је бесповратан. На том путу биће неопходно да се Сектор унутрашње контроле, који се итекако доказао у раду упркос бројним ограничењима, омасови до нивоа сличних служби држава у окружењу. Без контроле и сталног чишћења полиције од кадровског „корова“, нема ни реформисане полиције.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић