Освета погођених

Потврда да је Београдски синдикат полиције и полицијских стрешина на правом, истинском путу одбране радних и социјалних права запослених, стигла је неочекивана потврда и то од Службе протокола МУП-а Р.Србије на један врло неуобичајен начин. Наиме, на промоцију завршетка школовања последње класе полицајаца која je одржана 11.04.2014. године, протокол Министарства позвао је многе званичнике и представнике свих синдиката у полицији, изузев нашег синдиката, тачније мене као председника БСППС. Морам истаћи да то доживљавам као својеврсно признање за свој вишедеценијски рад у синдикату а поготову за рад у последње пола године колико овај синдикат постоји. То је признање које су ми нехотице доделили неки челници одлазеће гарнитуре, јер смо моји сарадници и ја увек оштро критиковали пропусте тих челника, (а много их је и нисмо их ни све побројали), указивали на малверзације (колико су нам били доступни подаци) и штитили полицајце и од самовоље старешина и од неправданих прозивки јавности и од бахатости руководилаца са којом се многе колеге свакодневно сусрећу у раду. И што је најболније за те моћнике у МУП-у, све то чинимо ЈАВНО, и те наше критике имају изузетан одјек и у средствима јавног информисања али и међу колегама.

Протокол се у принципу бави формалним стварима и односима, али је овог пута преузео улогу (више него сигурно по дикатату неког високог руководиоца), затитника имена и дела појединих моћника. Што се тиче раноразних дела разноразних моћника у МУП-у, о томе смо имали прилике да се наслушамо и нагледамо, а богами и начитамо током министровања одлазећег министра. Многи из те екипе која је сада у одласку, итекако су прозивани у јавности, и то врло често управо од овог синдиката, па није ни чудо што се Служба протокола користи као средство својеврсне „одмазде“ и то сада, у „пет до дванаест“ одлазеће гарнитуре.

Ипак и овако беспримеран потез појединих старешина има своје „добре“ стране. Младе колеге које тек ступају у ову нашу веома тешку и одговорну службу, нису од нас чули једноставу поруку да у свом будућем раду не смеју да се приклањају ни једном моћнику, ни једној партијској струји, већ да морају доследно да поштују и спроводе закон.

А управо тако поступа и тако ће поступати овај синдикат који због принципијелног и доследног става у одбрани права запослених, није имао свог представника у Сремској Каменици. Поступак протокола јесте „тужан и ружан“, али је и веома поучан за младе полицајце који тек ступају на полицијску сцену Србије.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић