Осврт БСППС на састанак са Министром

stefanovic-sindikati-450-4На жалост, обистинила се моја препоставка да ће се неки синдикат огласити  неистинитим саопштењем оно што сам у име БСППС,тражио од новог министра,све у циљу бацањa прашине у очи или удварање чланству,флоскулама „ми ће мо вас заштити.“ Но, истина и сам ђаво лежи у детаљима,и ако постоји стенограф разговора необорив  доказ је у моју корист, да нигде нисам тражио ампутацију  УЗПИС-а, него да се реши петогодишња агонија њиховог опстанка или одласка из Министарства, неке врсте инклузије(укључење), у заједничке органе Владе Србије и тамо настави своје деловање свакако са већим платама, не морам да Вас подсећам да је свака зграда у овиру Муп-а, власнишство Владе Србије. Заштитник УЗПИС-а, ни једну реч у одбрану на моје обраћање није рекао, где је министар у свој нотес уписо моје обраћање у делу тога. Користим прилику да оно што није намерно навео у своме саопштењу моје обраћање министру да смо се ми фокусирали на унутрашњу реформу кроз Закон о полицији. Министра је највише занимало наше добијање помоћи и њен опстанак или имплементација у плате, тражио је заједно са синдикатима да нађемо решења, где сам имајући у виду да сви запослени наставе са добијањем помоћи покушао да нађем решења.

Тражио сам ампутацију Сектора за ванредне ситуације од Муп-а, да она буде Дирекција сектора за ванредне ситуације у надлежности Владе Србије, као потпуно самостални орган.

Нисам заборавио да новом министру поновимо наша размишљања у смањењу броја Специјалних јединица, којих сад има укупно 7, где свака има свога Комаданта, заменика и тако редом све на терет грађана Србије. У даљем обраћању наставио сам да поједини функцинери добијају плату од Муп-а, а запослени су у другим Министарствима,где ме је нови министар обавестио да је са некима већ раскино уговоре. Но, то ме није задовољило и подсетио сам новог министра  да смо ми тражили да дође  државни  ревизор и испита да ли постоје елементи кривичног дела у које сумњамо да су неки функцинери користили службене легтимације и службена возила Муп-а, итд.

Такође сам изнео да треба преиспитати учинак полициских аташеа где су трошкови на годишњем нивоу 1 мил.евра. Министру г. Небојши Стефановићу сам предочио безброј Протокола потписаних са бившим министром г.Ивицом Дачићем и синдикатима који делују у овиру Муп-а,  где круцијални делови из тога нису испуњени-нова униформа,лоша опрема и неквалитетна возила итд, у светлу тога Вас подсећам да су овде у ПУ Београд неки командири у оквиру саобраћаја узимали улоге шнајдера.

Колеги из другог синдиката који је заступо тезу, да ће стати у одбрану свих запослених у Мупу, реплицирао сам да имамо у дијаметрално супротне ставове у делу тога, да Вас подсетим да смо у прошлим саопштењима за јавност тражили од бившег министра г. Ивице Дачића колико је у времену  његових мандата као министар примљених у Муп-у, са концизним бројем у делу који припада Кабинету а колико Бироу дирекције, на то наравно нисмо добили одговор, наравно да смо највише фокусирали ову годину која је била изборна и где се скоро сваког петка примало у просеку од 80 до 100 нових запослених тако да је рецимо последњи петак када је била изборна тишина примљено њих 80. Тај тренд се наставио само не у том броју, где сам му навео да више њих документалиста конкурише за једну столицу у зградама овде у Београду Бул.Зорана Ђиђић(Сив2), Бул.Михајла Пупина(Сив1), у згради Кнеза Милоша а и у осталима зградама није ништа боља ситуација.

Што се тиче путних трошкова, које ми опет стављају да сам коментарисо, сем тога да треба дати Унутрашњој контроли већа овлашћења,остало је било пуко надовезивање на мој коментар појединих колега синдикалаца.

Овај осврт  БСППС, и одлазак за 1.мај код новог министра, оваква широка опсервација,има за циљ да се спрече даље шпекулације и мешетарења појединих синдикалаца код свих запослених у Муп-у.

Београдски синдикат полиције и полициских старешина