ОТПУШТАЊА НЕЋЕ БИТИ!

На састанку радне групе МУП-а и представника Синдиката полиције и полицијских службеника, којим је председавао државни секретар г.Милисав Миличковић, саопштено је да отпуштања запослених у МУП-у неће бити и да је одлуку са таквим закључком донела Влада Р.Србије. На истом скупу речено је нашим представницима, који су претходно то питање упутили надлежним службама Министарства унутрашњих послова, да до краја године следи пријем нових кадрова.

Овим сазнањима пресецају се кулоарске приче међу запосленима у МУП-у да предстоје велика отпуштања, као што је то требало да се догоди почетком ове године оснивањем фамозног Сектора за ризике (који је потом и угашен, а замишљен је као претсобље за отказе). Да је овакав закључак потпуно очекиван и у складу са кадровским стањем у јединицама на терену – сасвим је јасно. Нема полицијске управе која не кубури са кадровима (да овом приликом не помињемо опрему и наоружање). Дешава се да, нпр. у Београду на територију општине која броји пар стотина хиљада становника током ноћи изађе једна, највише две аутопатроле на терен. У руралним пределима није редак случај да се терен ван урбаног дела не обилази месецима а сходно томе је и безбедносна ситуација на том подручју практично непозната. И поједине службе унутар МУП-а су такође дефицитарне а посебно је катастрофална ситуација у Сектору унутрашње контроле о чему је наш синдикат више пута упозоравао врх министарства. Као што смо већ писали, „полицајаца у полицији“ је неколико пута мање него у полицијама у земљама у окружењу. На поменутом састанку речено је да је питање СУК-а комплексно јер кадрови морају да буду врло пажљиво изабрани, да има озбиљних проблема са простором за ову јединицу али да то све мора одговорно и брзо да се реши. Наиме, питање контроле законитости рада полиције, део је и недавно отворених поглавља за приступање Србије Европској унији, посебно је у вези поглавља 24.

Неспорно је да се структуралне промене у српској полицији морају наставити убрзаним темпом и због грађана Србије и због захтева међународне заједнице. Неспорно је и да има прегломазне логистике у појединим јединицама, па чак и служби које су наслеђене од пређашњих руководстава а којима није место у полицији. Међутим, није спорно ни то да током пажљиве трансформације делова полиције ниједан припадник ове значајне државне службе, неће и не треба да остане без посла. Истовремено, таква полиција којој се сада стреми биће и ефикаснија и давати већи степен сигурности грађанима Србије.

Синдикат полиције и полицијских старешина
Председник Блажо Марковић