ОТВОРЕН ПУТ ЗА РЕФОРМЕ У ПОЛИЦИЈИ

Посланици Скупштине Републике Србије усвојили су допуне Закона о полицији којима су садашња руководства државе и Министарства трасирали пут реформама у полицији. Да су многе од тих промена које су сада усвојене неопходне, указивао је Синдикат полиције и полицијских старешина, посебно у делу унутрашње организације МУП-а. Наиме, пажљивији читалац саопштења за јавност са сајта овог синдиката, сигурно је уочио наша залагања да полицијске јединице које раде најтеже полицијске послове, буду тако и третиране. И заиста, Жандармерија је постала посебна јединица као и Хеликоптерска јединица а Управа за обезбеђење сада је Посебна јединица за обезбеђење објекта и личности. Исти статус је добила и Бригада полиције која је и даље у саставу ППУ Београд.
Такође, овај синдикат се залагао да уместо две специјалне јединице, САЈ-а И ПТЈ-а, постоји само једна и то Специјална антитерористичка јединица, која је и кадровски и организационо и технички супериорна на овим просторима. Новим допунама Закона о полицији, припадници ПТЈ-а су интегрисани у САЈ, тако да сада Србија као и већина европских земаља, има само једну специјалну јединицу. У својим саопштењима СПИПС се залагао и за оштрију селекцију припадника специјалних јединица, што је очигледно врх МУП-а такође уочио, тако да ће врло брзо бити донет правилник којим ће се регулисати ко може а ко не може да буде припадник САЈ-а, а посебно А тимова у овој јединици. Највероватније решење ће бити онакво какво смо и ми предлагали: изузетна физичка и стручна припремљеност и граница животне доби (највероватније до 35 година). Тако прописани услови за припаднике А тимова до сада нису постојали, тако да се дешавало да специјалац има повећи стомак и доста белих власи у коси.
Усвојена нова законска решења указују бар на два момента: прво је испуњавање обећања министра и његовог тима, датог пре нешто више од годину дана, да ће се приступити реформама у полицији и да ће оне бити темељите. И друго, да синдикати у полицији морају да буду конструктивни и да, као Синдикат полиције и полицијских старешина, дају свој допринос реформама без којих нема озбиљног побољшања статуса заопослених у МУП Р.Србије.

Синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић