Питања не смеју да остану без одговора

Пре неки дан припадницима Министарства исплаћена је надокнада за путне трошкове за два месеца. Извесно је да овог „поклона“ не би било да не предстоје избори за месец дана. Једино није извесно када ће се исплатити надокнада путних трошкова за шест месеци заосталих из 2013. године. Да се разумемо: надокнада путних трошкова предвиђа се сваке године у буџету и то је веома велика сума (око 1,2 милијарде динара). Међутим, нечијом вољом паре са ове буџетске позиције су отишле ко зна где прошле године, а у сваком случају су искоришћене ненаменски. И због тога неко од функционера у МУП-у мора да одговара бар Државној ревизорској институцији, ако не и редовним судовима.
Али, очигледно да МУП Р. Србије није више интересантан за страначка надметања, јер је у њему и око њега сувише тешких и готово нерешивих проблема. Од решавања тих проблема беже и највеће синдикалне организације у полицији које се беспотребно исцрпљују око, наводне, „борбе“ за социјалну помоћ од 10.000 динара по запосленом, иако се и та ставка налази у буџету (скоро седам милијарди динара). Сви чиниоци у Министарству – руководство, синдикати па и добар део запослених, су у стању ишчекивања, као да ће резулати  предстојећих избора сами по себи донети неке боље дане за запослене. Међутим, јасно је да „врући кромпир“ какав је МУП са својим дуговањима, незавршеном трансформацијом целокупне гломазне структуре, огромним потребама за обнављањем наоружања, возила, униформи, лошим социјалним статусом запослених, нико неће радо да прихвати и да решава цели комплекс тешких питања.
Од стране синдиката је било иницијатива, пре него што је проглашен датум одржавања избора, да се тражи пријем код г. Александра Вучића, али је и око те иницијативе било отезања, непотребних калкулација и слично. Сада би такав потез био протумачен као политичко сврставање, мада је велико питање и када би се СНС и г. Вучић упознали са проблемима Министарства до детаља, колико би били у могућности да се тиме конкретно позабаве. Искрено, питање је да ли би то и хтели, а и колико би били истински заинтересовани да помогну.
За похвалу је исплата превоза за два месеца, али се плашимо да је то манипулација ради добијања гласова на предстојећим изборима. Питамо се и где је завршио новац опредељен за превоз у прошлој години.
Питања која поставља Београдски синдикат полиције и полицијских старешина је много и биће их све више. А на та питања ће морати да одговоре функционери, посебно они који су одговорни за законску расподелу средстава из буџета Републике намењених МУП-у.