По заслузи: Вељовић у пензију?

Има правде!  По наводима срестава информисања директор полиције Милорад Вељовић напушта своју, како се до скора чинило, „вечиту“ функцију остављајући иза себе нимало ласкав биланс рада првог полицајца Србије. Тактика коју је директор Вељовић од почетка свог руковођења заузео – ћутање и немешање у свој посао првог борца за статус и положај полиције у друштву и држави, довела је ту исту полицију у никад гори материјални положај. Можда није могао увек да одлучујуће помогне да се за полицију издвоји више новца, али никада и нигде није забележено да је дигао свој глас против срамотних плата и статуса својих потчињених.

Ћутао је колега Вељовић иако је видео урушавање система који траје безмало деценију, ћутао је и на видно сиромашење полицијских службеника али и други запослених у МУП-у. Ћути и данас када позорници раде у исцепаним униформама и сопственој обући, у возилима за која никад нема довољно горива, никада се није заложио за људе око себе који деценијама станују као подстанари са својим породицама преживљавајући не знајући ни сами како. Све то није занимало „колегу“ Вељовића, који заслужује знаке навода јер је заборавио на време кад је и сам био извршилац. Или је мислио да је положај полиције али и стандард њихових припадника искључиви посао неког другог – министра, премијера, синдиката – а његов је посао да буде у позадини без жеље да покуша да олакша живот некадашњим колегама.

Није овакво понашање, на жалост, изузетак ни у животу ни у полицији, али је жалосно да се такав први полицајац одржао на том истакнутом месту толико дуго иако је имао толико мало резултата.  Садашње тумбање полиције и ослобађања од баласта измишљених служби, радних места па и послова морало је да сачека политичку промену. Пређашње стање није „жуљало“ никога а понајмање Милорада Вељовића. Отуда је и правда да садашња турбуленција у МУП-у Р.Србије помери, највероватније у пензију, г.Вељовића иако остаје питање: Зар такво незаинтересовано ћутање током целог руководног века првог полицајца државе није могло много краће да траје? Због тога Синдикат полиције и полицијских старешина најодлучније поздравља  (најзад) покренуто тражење одговорности и за урађено али и за неурађено, тако да је пример Милорада Вељовића више него добродошао.

Синдикат Полиције и Полицијских Старешина
Председник Блажо Марковић