ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА НАШЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА НАШЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

 

Када је СПИПС пре годину дана покренуо иницијативу да се донесу прописи како би се легализовали моторни тротинети који су се све масовније почели да возе по улицама, мислили смо да ће то, логично, да буде посао Агенције за безбедност саобраћаја РС. Међутим, како сазнајемо, радни концепт будућих прописа о учешћу ових возила, ради радна група МУПР.Србије.

Због чега је то тако – није познато. Јер, поменута агенција у делу својих активности „Развојни послови“ наводи да је „Агенција формирана са циљем развоја безбедности саобраћаја на путевима -унапређењем система безбедности саобраћаја“. А у делу исте агенције „Регулативни послови“ изричито се каже  да Агенција „припрема предлоге појединих општих аката, којима се уређују правни односи од ширег значаја и послови појединачних аката“ (наравно све везано за безбедност саобраћаја). Чак и у Секретаријату за саобраћај у Београду, (где је убедљиво највише ових возила) посла се није прохватило ни Одељење за унапређење безбедности учесника у саобраћају, иако је то, ваљда и њима у опису посла.

Ако су тако постављене надлежности (а јесу!) због чега Агенција и Секретаријат избегавају да ураде радну верзију прописа о коришћењу моторних тротинета? Да ли се ради о избегавању обавеза али и одговорности уколико се појаве неки пропусти, или је МУПРС једноставно „теткица за све послове“ које други не желе или их избегавају.

Иначе, јасно је да је усвајање наше иницијативе неопходно (и поред протока целе године од како смо је покренули), јер моторних тротинета је све више. То је добро јер се, колико – толико, смањује број аутомобила на већ презагушеним улицама. Поред еколошког, биће путем обавезне регистрације ових возила, и бенефита за државни буџет. Такође, највероватније ће се увести правила коришћења ових возила, јер се моторни тротинети непрестано иновирају и све су бржа (нека достижу и до 50 км на сат). Отуда се мора сагледати и евентуална опасност од пребрзе вожње као и остала питања безбедности. Што се СПИПС-а тиче, с једне стране смо задовољни што се наша иницијатива нашла у процесу реализације, али нас, с друге стране резигнира становиште појединих државних институција да нежељене прописе, који су из њихове непосредне надлежности, комотно пребацују МУП-у РС.

Београд, 28.08.2020.

Синдикат полиције и полицијских старешина

Председник Блажо Марковић