Покидани ланац безбедности

Директор полиције Милорад Вељовић дао је изјаву за штампу да НЕКО мора да сноси одговорност и последице због тога што је џип председника Републике, који је учествовао у „саобраћајци“ на Новом Београду, био без надзора приликом поправке и што га је возило лице из сервиса где се поправљао. БСППС се у потпуности слаже са констатацијом  и директора полиције и експерата за безбедност да је недопустив такав безбедносни пропуст и да су неизбежне последице по одговорне. Једино што нас забрињава је то што је тај „НЕКО“ ко треба да сноси последице, у МУП-у најчешће онај на најнижој извршилачкој лествици и да се не понови недавни сличај са колегом  Предрагом Тајсићем који је склоњен са радног места због сличног пропуста виших старешина.

Међутим, овога пута чини се да је случај јасан. Морају да одговарају они који су по високим местима која заузимају, и организатори целог безбедносног процеса – дакле, из врха командног ланца сектора и надлежне управе МУП-а, наравно ако се установи да нису издали (а морали су) изричита наређења око поступања са џипом председника Републике. Јер, правила су јасна: возило председника Републике не сме ни минут да буде без надзора припадника Управе за обезбеђење, не сме да буде преко ноћи у сервису (такође без надзора) и могу да га возе само професионални возачи Министарства (а не радници сервиса и то без важеће возачке дозволе). Такође је јасно и због чега су успостављене овакве мере за сва возила штићених личности, а поготову то важи за аутомобил председника Републике. То изгледа једино није јасно одговорнима у овом (очиглено покиданом) ланцу командовања, није јасно да због изостанка ових мера се повећава могућност саботажа, постављања прислушних уређаја и др.

Што се Београдског синдиката полиције и полицијских старешина тиче, ми се залажемо за високопрофесионални рад у свим сегментима безбедности, али и да последице за пропусте, као што је овај о коме је сада реч, не сносе непосредни извршиоци, већ они на врху, који и организују (или не организују) овако осетљиве послове безбедности.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина

председник Блажо Марковић